Laminarya,
Latince, Laminaria,
Bütün denizlerde yetişen, sarı veya esmer renkte, emici köklerle kayalara tutunan, uzun şeritler durumunda bir deniz yosunu.
Deniz yosunları, Kelp yani Laminaria grubu makroalgler olarak bilinir. Vitamin ve minarel bakımından zengindir. Uzak doğuda insan beslenmesinde çok eskiden beri iyi kaynak olmuştur. Kelpler okyanusların en büyük yosunlarıdır.
Deniz tabanında kayalara tutunup, sarmaşık gibi okyanus yüzeyine kadar uzanırlar. Boyları 2 ila 30 metre arasında değişiyor.
Dev kelpler (macrocystis pyrifera) 60 metreye kadar ulaşabiliyor. Bunlar yaz aylarında günde 30 ila 60 cm arasında boy atıyorlar. Koloniler oluştururlar. Bu nedenle orman tabiri kullanılıyor. Soğuk sularda yetişiyor (4 - 20 derece). Büyümeleri fotosenteze bağlı. Temiz, planktonu zengin ve nispeten berrak suları seviyorlar.
En meşhurları ABD`nin Batı sahillerinde olmakla birlikte, Batı Avrupa (özellikle İskoçya), Kuzeydoğu Asya, Güney Afrika, Güney Avustralya ve Yeni Zelanda ve Güney Amerika`nın Batı Sahillerinde de yaşıyorlar. Kelpler bulundukları ortamda, birçok canlıya ev sahipliği yaptıklarından, kendilerine özgü bir ekosistemde yaşamaktadırlar.