Jamaika' da doğan ve daha sonra reggae' ye dönüşen müzik akımı...

Ska,
Asıl kökeni kuzey ve kuzeydoğu Hindistan olan, vurmalı sazların ve sert ritimlerin ağırlığını hissettirdiği bu hareketli müzik türü, Jamaika’nın da yerel müziği. İngilizler, Jamaikalıları çalışmak için gittikleri İngiltere’de barlar açarak müziklerini dinlemeye ve içkilerini yudumlamaya devam etmişler. Ska’nın İngiltere'de tutulmasının ardından ve siyahlarla beyazların birlikte ska icra etmesiyle duotone başlamış. 

Aslında duotone o dönem ki politik ska gruplarının bulunduğu plak şirketinin adı. Siyah-beyaz kareler de bu şirketin sembolü, yani ska sevenlerin giydiği kareli ayakkabı ve aksesuar mevzusu buradan geliyor. 


Reggae;
Reggae, ska, dub ve ragga gibi Jamaika'ya özgü tüm müzik türlerini tanımlamak için kullanılıyor. Jamaika usulü rock diye geçer. Kökleri calypso, ska, rocksteady, rock' n roll ve hatta rythm and blues'a dayanır. Ska ve rock steady müziklerinden ve Afro-Amerikan ritimlerinden esinlenerek Jamaika’da doğmuş bir müzik türü. Temposu ska ve rocksteady’e göre daha yavaş. Jamaika’nın sıcaklığından ve biraz da marijuana ağırlığından yavaşlayarak reggae’ye dönüşmüş.

Dub;
Dub, köklerini reggae’den alan bir Jamaika müziği olarak doğdu. En basit tanımla belirli bölümlerin tekrarları hariç müzikten vokallerin çıkarılması ve reverb, yankı efektlerinin eklenmesiyle oluşturulan bir çeşitleme olarak yapılıyor. Version denen bu çeşitlemelerin karakteristik özellikleri parçanın bas ve davul bölümlerinin ön plana çıkarılması. Canlı performanslarda ise şimşek, gök gürültüsü, kuş, su sesleri gibi efektlerle zenginleştirilen, yoğun biçimde bas frekansların kullanıldığı miksler üretiliyor. 
Bu parçalar hip hop gibi müziklerde MC olarak bilinen ve ritim üzerine uyaklı vokaller yapan solistler tarafından kullanılıyor. Bu şekilde yapılan vokale toasting  deniyor.

Ragga;
Ragga da reggae çıkışlı bir müzik türü ama vokal biraz daha gırtlaktan çıkıyor. Ayrıca ragga yer yer daha hip hop’umsu, agresif ya da hard core olabiliyor. Raggaya, yeni jenerasyonun reggae’ si de diyebiliriz. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ