Zerdüşt dininin iyilik ve uygarlık tanrısı...

Hürmüz,
Ahura Mazda,
Vouru Casani,
Zerdüştlerin batıl bir inanışları olan hayır tanrısı.
Eski İran takviminde, güneş yılının ilk günü.
Zerdüşt (Zaratustra),  İ.Ö. 1000 yılında yaşadığı sanılan bir İran' lıdır. Kurduğu dinin adına mazdeizm denilmiş. Mazdeizm' in kökü Zerdüşt'ten çok öncedir. Zerdüşt, bu dini arıtıp biçimlendirmiş, insan erdemlerini geliştirerek tektanrıcı bir amaca yöneltmiştir.

Mazdeizm'in kutsal kitabı Zend Avesta'dır. Aslında gerçek bir ozan ve çok bilgili bir düşünür olan Zerdüşt, Zend Avesta'nın kendisine iyilik tanrısı Ahura Mazda (Hürmüz) tarafından vahyedildiğini söylemektedir. Mazdeizm, iyi tanrıyla kötü tanrı ikiliğine, Ahura Mazda'yla Angra Mainyu (Ehrimen) çatışmasına dayanan bir dindir. Zerdüş'te göre, iyiliği ruhta, kötülüğü maddede bulanlar aldanmaktadırlar. İyilikle kötülük hem ruhları, hem maddeleri kaplamıştır.

Ahura Mazda (Pehlevice, Ohrmazd) :
Eski İran dini Zerdüştçülüğün, kötülük ilkesi ya da Tanrı'sı olan Ehrimen'le sürekli bir mücadele, ya da savaş hali içinde olmakla birlikte, Zerdüştçü iyimserliğin bir ifadesi olarak, sonunda mutlak bir zafer kazanacak olan baş tanrısı, iyilik ilkesi. Ahura Mazdah, İslami kaynaklarda Hürmüz olarak geçmektedir. Diğer bir adı da Vouru Casani'dir. Ahura Mazdah, Zerdüşt dininin iyilik, aydınlık ve ışık tanrısıdır. Bu nedenden dolayıdır ki kimi camialar arasında Zerdüşt dinine Mazdaizm de denilmektedir. O, alemin tanrısı idi.

Alemin gayesi; yalanın ve kötülüğün hakikat tarafından yenilmesidir. Alemdeki maddi ve manevi nizamı yaratan, tabiat kanunlarını koyan, Ahura Mazdah'tır. Kötülüklerin kaynağı ise Ehrimen'dir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ