Kızamık hastalığı...

Paryandı,
Maraş yöresinde Berit ve Gavurdağı Yörükleri tarafından kızamık hastalığına verilen ad.
Kızamık hastalığı.
Kızamık, Kızlamuk, Kızılca,
Köme,
Bulaşıcı çocukluk çağı hastalığı, rubeola.

İngilizce: measles, rubeola.
Fransızca: rougeole.
Rusça: kor
Kızamık; ateş, deri döküntüsü, öksürük ve kırmızı gözlere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Çok kolay ve hızlı yayılabilir, bazı kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Zatürre ya da işitme kaybına neden olabilen ensefalit gibi ciddi komplikasyonlara dahi neden olabilir.

Kızamık, kızamık virüsünün neden olduğu, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle çocukları etkiler, ancak aşısız her yaş grubunu etkileyebilir. 
Gözlerde kızarıklık, ağız içinde beyazımsı koplik lekeleri ve yüzden başlayıp tüm vücuda yayılan kırmızı döküntüler şeklinde belirir. Enfekte kişilerin öksürük ve hapşırıkları yoluyla hava yoluyla bulaşır. Kızamık aşısı ile korunma sağlanır. Aşı, genellikle çocukluk döneminde uygulanır. 
Genellikle kış sonu, ilkbahar başlarında artan kızamık küçük çocuklarda yaygın olmakla birlikte aşılama yapılmayan veya daha önce kızamık geçirmemiş yetişkinlerde de görülebilir.
Genellikle küçük yaşlarda görülen, kuluçka dönemi bir iki hafta süren, bulaşıcı, ateşli, ufak kızıl lekeler döktüren hastalık.

Titreme, ateş, baş ağrısı, nezle, öksürükle başlayıp dört beş gün sonra vücutta ufak kırmızı lekelerle kendini gösteren ve özellikle on beş yaşından küçük çocuklarda görülen bulaşıcı hastalık.

Kızamıkçık:
Kızamık gibi döküntülü, fakat kızamıktan daha hafif bulaşıcı hastalık.

Paryandı sözcüğünün eski dildeki başka bir anlamı:
Ünlü, tanınmış.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ