Divik,
Termit,
(Isoptera),
Akkarınca.
Beyaz karınca,
Farsça: divek.
Fransızca: termite.
İngilizce: white ant, termite.
Latince: termite.
Akkarınca, termit gibi adlar da verilen böcek. Sıcak ya da ılıman ülkelerde yaşayan akkarıncalar takımına bağlı canavar böceklerin genel adı. Termit denen odun yiyici, tahripkar böcek, ak karınca, beyaz karınca.
Isoptera takımına ait, genellikle tropikal iklimde topluluk halinde yaşayan bir böcek türüdür. Dünyada yaklaşık 3000 termit türü bulunur. Türce en zengin kıta Afrika'dır. Yağmur ormanlarında yoğunlaşmışlar dır. Türkiye' de üç türü bulunmaktadır. Termitler, odun ve organik maddelerle beslenirler ve ahşap yapılara zarar verebilirler.
Sıcak memleketlerde toplu halde yaşayan, odun yiyici, ahşap kısımlarını kemirerek evlerin bile çökmesine sebep olacak derecede tahripkar, bitkilere çok zararlı böcek, beyaz karınca, ak karınca, divik. Akkarınca ve beyaz karınca olarak da adlandırılan termitlerin 5 metreye ulaşan dev termit yuvaları peribacalarını andırıyor. Özellikle tropiklerde ve subtropiklerde odunları ve organik kökenli diğer maddeleri yiyerek büyük zarar vermeleri ile tanınırlar. Işıktan kaçarak ve saklanarak yaşadıkları için, meydana gelen zarar her şey bittikten sonra anlaşılır.
Yuvalarını, tükürükleriyle çimentoladıkları topraktan yaparlar . Toprağı kazarak solucanlar gibi gevşetip zenginleştiriyorlar . Ancak çoğu zaman topraktan gerekli organik maddeleri de alarak toprağı fakirleştirirler. Yuvalar, yüksekliği dört metreye, çapı üç metreye kadar ulaşabilen yer üstü bölümü ile yer altı bölümünden oluşur.
Termit sözcüğünün halk dilinde diğer anlamları:
Güvercin büyüklüğünde bir deniz kuşu.
Divi guşu.
Siirt ilinde bir yer ismi olarak da kullanılır.
Thermite (Termit kaynağı):
Kaynak yapımında kullanılan, metalik alüminyum ve demir oksit karışımından oluşan bir malzemedir. Bu karışım, redoks reaksiyonu sonucu erimiş demir üretir.
İnce toz alüminyum ile demir ve öteki metal oksitlerinin, büyük ısı salan karışımları.
Çok ince toz halindeki alüminyumun demir veya diğer ağır mâden oksitleriyle karıştırılmasıyle elde edilen, çok kuvvetli ısı ve ışık yaydığından raylar vb.ne kaynak yapımında ve aydınlatma bombası, işaret fişeği olarak kullanılan madde.