Orta Afrika'ya özgü, yaprak dökmeyen bir yağmur ormanı çalısı...

İboga,

Tabernanthe iboga,
Orta Afrika'ya özgü, yaprak dökmeyen bir yağmur ormanı çalısıdır. Gabon, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kongo Cumhuriyeti' ne özgü Apocynaceae familyasındandır. 
Tıbbi ve diğer etkileri için Orta Afrika genelinde yetiştirilmektedir.

İboga, kısmi gölgede nemli toprağı tercih eden tropikal ormanlara özgü bir bitkidir.  Normalde 2 m yüksekliğe kadar büyür. Dik ve dallı bir gövde üzerinde koyu yeşil, dar yapraklar ve boru şeklindeki çiçek kümeleri vardır. Çiçekler sarımsı beyaz veya pembe olup, olgunlaştığında turuncu olan, küresel veya fusiform olabilen bir meyveye dönüşür. Sarı-turuncu renkteki meyveleri ise acı biberi andırır.

Sarı etli kökleri, en önemlisi köklerin kabuğunda en yüksek konsantrasyonda bulunan ibogain olmak üzere bir dizi indol alkaloidi içerir. Tadı acı olan kök materyali, ağızda bir miktar anesteziye ve ayrıca cildin sistemik uyuşmasına neden olur.

Afrika geleneksel tıbbında ve ritüellerinde, sarımsı kök veya kabuk halüsinasyonlar ve ölümcül sonuçlar üretmek için kullanılır. Yüksek dozlarda, ibogain toksik olarak kabul edilir. 
Amerika Birleşik Devletleri Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) tarafından ibogaini Kontrollü Maddeler Yasası' nın kontrollü bir maddesi olarak kabul edilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ