Dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı ...

Banksy,
Banksy günümüzün en meşhur duvar ressamlarından birisi olarak biliniyor. Grafiti sanatçısı, siyasi eylemci, film yönetmeni ve ressam Banksy, 1974 Bristol, Birleşik Krallıkta doğdu. Banksy son eserini Londra' nın kuzeyindeki Finsbury Park bölgesinde yaptı. 19 Mart 2024

Yakından bakılınca bir binanın duvarına gelişigüzel fışkırtılmış yeşil boya gibi duran eser, uzaklaşınca önündeki budanmış ağacın yaprakları gibi görünüyor. Sol alt köşesinde de elinde bir hortum tutan bir kişinin resmi bulunuyor.

Londra’nın birçok duvarını süsleyen Banksy’nin en bilindik eseri Kırmızı Balonlu Kız ismiyle anılmaktadır. Bu eser “Her zaman umut vardır!” anlamını taşımaktadır. Madonna, Justin Bieber gibi isimlerin de Banksy hayranı oldukları bilinmektedir. Hatta öyle ki Justin Bieber’in kolunda bu kırmızı balonlu kızın dövmesi bulunmaktadır.

Banksy, kendine özgü “stencil” (şablonlu resim) tekniği ile tanınıyor. Siyasi otoritenin grafitiyi vandalizm olarak tanımlamasına karşı çıkışı ile bilinen Banksy eserlerini kamuya açık yerlerde yapmayı tercih ediyor.

Londra’nın birçok duvarını süsleyen Banksy’nin en bilindik eserlerinden olan bu eser Kırmızı Balonlu Kız ismiyle anılmaktadır. Bu eser “Her zaman umut vardır!” anlamını taşımaktadır.

Grafiti Ustası, Banksy olarak tanınan sokak sanatçısı gizliliğiyle ünlü. Kendisinin gerçek kimliğini sadece yakın çevresi ve 2003 yılında The Guardian gazetesinden Simon Hattenstone verdiği röportajı gerçekleştiren gazeteci tarafından biliniyor. 28 yaşında, rahat giyimli, gümüş bir dişi, kolyesi ve küpeleri olan beyaz biri.

Banksy’nin filmi Exit Through The Gift Shop, 2010 Akademi Ödülleri’nde En İyi Belgesel dalında adaylık kazandı. Sanatçı kılığını değiştirerek seremoniye gelmeyi teklif etti fakat Akademi bu teklife sıcak bakmadı. Ödülü de Charles Ferguson’ un Inside Job filmi aldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ