Küçük küp veya dikdörtgen biçiminde kesilen şekerleme...

Lokum,
Kesme, latilokum.
İngilizce: Turkish delight.
Arapça: rahat ul hulküm, luqma, luqum.
Lokum; Boğaz rahatlatan anlamındadır.
Şekerli nişasta eriyiğini pişirip hafif ağdalaştırarak yapılan, küçük küp veya dikdörtgen biçiminde kesilen şekerleme.

Şekerli nişasta eriyiğini pişirip hafif ağdalaştırarak, içine cinsine göre fındık, fıstık, badem içi gibi kuruyemişler, meyve özleri vb. konularak yapılan, küçük küpler ya da dikdörtgenler biçiminde kesilen, üstüne hindistancevizi talaşı serpilen bir tür şekerleme.

17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşmıştır. Avrupa’ da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla ‘Turkish Delight’ adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlanmıştır. Lokum üretimine 1777 yılında Kastamonu' dan İstanbul' a gelen, Hacı Bekir Efendi ile başlanmıştır. Hacı Bekir lokumu diye bilinir. Lokum, su, şeker, nişasta kullanılarak yapılan bir Türk tatlısıdır. Lokum doğal ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. Pek çok yararı vardır. Ancak lokum yüksek şeker içeriği nedeniyle fazla tüketilmemesi önerilir.

Proteinli besinler, kullanıldıktan sonra vücutta yakılır ve bunun sonucu üre, ürik asit ve kreatinin gibi atık maddeler açığa çıkar. Bu maddeler böbrek hastalarında idrarla vücuttan atılamaz ve kanda yükselir. Sade/vanilyalı lokum karbonhidrat kaynağı olduğundan, böbrek hastalarınca devamlı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yerelde lokumun hala yara ve çıbana tedavi amaçlı sarıldığı da bilinmektedir.

Yapılışı:
2 su bardağı şeker; Yarım su bardağı mısır nişastası; 1.5 su bardağı su;
Yarım yemek kaşığı tartar kreması;
İsteğe göre 2 yemek kaşığı gül aroması, fıstık, ceviz, fındık vb.; Çeyrek çorba kaşığı meyve suyu; 1 çorba kaşığı vanilya aroması;

1 çorba kaşığı doğranmış portakal;
Lokum kazanının içine nişasta, su ve şeker konulması ile birlikte lokum yapımına başlanır. Burada su ve şeker oranı olarak 1/2 oranı mevcuttur. Kazana yaklaşık olarak 30 kadar litre su konur ve üzerine nişasta eklenir. Su ve nişasta oranlarının hassas olarak ölçülmesi lokumun kıvamı için çok önemlidir. Daha sonra hazırlanan karışıma su miktarının yarısı kadar şeker eklenir. Lokum genellikle limon tuzu veya gül aroması ile tatlandırılır. Sarı ve pembemsi rengini bu sayede alır. Yapışkanlık kazanmaması için pudra şekeri sürülür.

Lokum sözüğünün diğer anlamları: 
Dinamit lokumu.
Tatlı, güzel, yumuşak şeyler için söylenir.
Evlerde; hamuru yağda kızartarak yapılan yuvarlak lokma (lokma tatlısı).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ