SSCB'li uçak tasarımcısı...

Tupolev,
Andrey Tupolev,
Andrey Nikolayeviç Tupolev,
(D. 10 Kasım 1888 - Ö. 23 Aralık 1972),
Çok sayıda askeri bombardıman uçağı ve dünyanının ilk sesüstü (süpersonik) yolcu uçağını da içermek üzere çeşitli sivil Sovyet uçağının tasarımını gerçekleştiren SSCB' li uçak tasarımcısı.
Andrey Tupolev, Rus İmparatorluğunda, Tver - Kimry şehri yakınındaki Pustomazovo köyünde 10 Kasım 1888 tarihinde doğdu. 

Tver lisesini 1908 yılında bitirdi ve 1909 yılında Moskova Yüksek Teknik Okulu'na girdi. Rus havacılığının öncüsü sayılan Nikolay Y. Jukovski' nin öğrencisi oldu. 1918 yılında Jukovski ile birlikte Merkezi Aerohidrodinamik Enstitüsü' nü kurdu. 1922 yılında enstitünün başkanı oldu. 
Pavel O. Suhov, Vladimir M. Myasisçev ve Vladimir M. Petliyakov gibi pek çok tasarımcının çalışmalarını yönetti.

Sovyet uçak yapım endüstrisinin öncü isimlerinden biri olup, 20. yüzyılın seçkin uçak tasarımcılarındandır.Tasarımcı tarafından 100'ün üzerinde uçak tipi geliştirildi, bunların 70'inin seri üretimi yapıldı.Tupolev'in uçaklarıyla 78 dünya rekoru kırıldı ve 28 benzersiz uçuş gerçekleştirildi. 

Rusyalı uçak tasarımcıları, baba ve oğul; Andrei Nikolayevich Tupolev ve Aleksey Andreevich Tupolev dünyanın ilk süpersonik (ses hızının üstünde uçan) yolcu uçağını geliştiren efsane isimlerdir. Havacılık tarihinde çok özel yerleri vardır. Tupolev uçak firmasının mimarları olarak bilinirler. Birçok önemli projede birlikte çalışarak başarılı ürünlere imza atmışlardır.

Aldığı ödüller:
Üç kez, Sosyalist Emek Kahramanı, sekiz kez, Lenin Nişanı, iki kez, Kızıl Bayrak İşçi Nişanı dahil olmak üzere pek çok unvan ve onur belgesiyle ödüllendirildi. Ülkesi tarafından Milli Kahraman olarak ilan edildi ve üç defa Altın Yıldız nişanı ile mükafatlandırıldı.
Andrei Tupolev, 23 Aralık 1972 yılında Moskova’ da 84 yaşında öldü.

Aleksey Tupolev,
Aleksey Andreyeviç Tupolev,
(D. 20 Mayıs 1925 Moskova, SSCB - Ö. 12 Mayıs 2001 Moskova)
Rus uçak tasarımcısı, bombardıman uçağı.
Sovyetler Birliği'nin en başarılı jet uçaklarının çoğunun tasarımına katkıda bulunan Rus uçak tasarımcısı.

Aleksey Tupolev, 20 Mayıs 1925 yılında Moskova’ da doğdu. 17 yaşında Tupolev deneysel tasarım bürosunda çalışmaya başladı. 1949 yılında Moskova Havacılık Enstitüsünden mezun oldu ve tasarım bürosunda babasıyla beraber çalışmaya devam etti. Aleksey Tupolev, 1963 yılında Tupolev havacılık tasarım bürosunda baş tasarımcı oldu. 1972 yılında ünlü uçak tasarımcısı babası Andrey Tupolev’ in ölümünün ardından tasarım bürosu şefi olarak babasının yerini devraldı.

Babasının izinden giden oğul Aleksey (Alexei) Andreevich Tupolev, ilk süpersonik yolcu uçağı Tu-144' ün geliştirilmesine öncülük etti. 
Tu-104 (ülkenin ilk ticari jet uçağı), 
Tu-134 (kısa menzilli ticari uçuşlar için).
Tu-154 (orta menzilli uçuşlar için)

Ayrıca iki adet değişken kanatlı jet bombardıman uçağı, 
Orta menzilli Tu-22M (Tu-26; Geri Ateş)
Uzun menzilli Tu-160 (Blackjack).
Ayrıca finansman yetersizliği nedeniyle askıya alınan; Buran uzay mekiği ve uzun menzilli ağır bombardıman uçağı Tu-2000.
Aleksey Tupolev, 
12 Mayıs 2001 tarihinde 75 yaşında Moskova' da öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ