İlk Türk baş balerini ve sanat yönetmeni...

Meriç Sümen,
(D. 1943 - 80 yaşında).
Dansçı ve koreograf.
İlk Türk baş balerini ve sanat yönetmeni.
1943 yılında Ankara' da doğdu. Ankara Saray İlkokulu' nu bitirdi.Ankara Devlet Konservatuarı Bale Bölümü’nü 1961 yılında bitirdi. Ankara Devlet Opera ve Balesi’ nde çalışmaya başladı. Baş balerin unvanına değer görülen ilk sanatçı oldu. İngiltere, Hollanda, ABD ve SSCB’ de çeşitli bale topluluklarında çalıştı. Birçok ülkede konuk dansçı olarak sahneye çıktı. Pakistan, Bulgaristan ve Londra’ da sahneye konulan kimi balelerde başrol üsttendi. Bolşoy Tiyatrosu’ nda 1979 yılında dans eden ilk Türk balerini oldu. 

Bolşoy Balesi’ nde Giselle rolünü üstlenerek Bolşoy Balesi tarihinde ilk yabancı Prima Balerin oldu. Giselle, Kuğu Gölü, Fındıkkıran, Romeo ve Juliet, Uyuyan Güzel, Kamelyalı Kadın, Şımarık Kız gibi birçok eserde başbalerin olarak dans etti. Kuğu Gölü' nü yurt dışı da dahil 320 defa oynadı.

1984 yılında SSCB’ de bir yıl kalarak koreografi çalışmalarında bulundu. Ankara Devlet Balesi’ nde baş balerinlik yaptıktan sonra İstanbul Devlet Opera ve Balesi baş koreografi ve genel sanat yönetmeni oldu. 1981 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Polonya’ da Prima Dansçı Ödülü’ ne, İngiltere’de Cecchetti Ödülü’ ne değer görüldü.

Ankara Devlet Opera ve Balesi’ nden mezun olan Meriç Sümen, Türkiye’ nin ilk balerini. İlk olarak Sofya Devlet Balesi’ nde rol almaya başlayan ilk balerinimiz 1972 yılından itibaren Moskova Bolşoy Balesi’ nde dört defa rol aldı ve en son 1982 yılında prima balerin olarak sahneye çıktı. Bunun dışında Leningrad, Kiev, Minsk, Riga, Odessa gibi Sovyet kentlerinin yanı sıra Danimarka’dan Polonya’ya Japonya’dan İngiltere’ye kadar dünyanın farklı bale sahnelerinde dans etti. Devlet sanatçısı ünvanına da sahip olan Türkiye’nin ilk balerini, 62 yaşında emekli oldu.

Meriç Sümen, ulusal ve uluslararası alanda birçok birincilik ve onur ödülü aldı. 1972 yılında Türk Kadınlar Birliği’nce Yılın Sanatçısı seçildi.

Meriç Sümen’le aynı yıllarda Ankara Devlet Opera ve Balesi’ nden mezun olan Türkiye’nin ilk baleti Engin Akaoğlu, okulun da kurucularından olan Dame Ninette de Valois’ in davetiyle İngiliz Kraliyet Bale Akademisi’ nde bale eğitmenliği eğitimi aldı. Ülkemize dönerek geleceğin dansçılarını yetiştiren en önemli isimlerden biri haline geldi. Günümüzde İzmir Devlet Opera ve Balesi’ nde eğitmen olarak kariyerini sürdüren Türkiye’ nin ilk baleti Engin Akaoğlu, birçok oyunda sahne aldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ