Kuduz aşısını bulan Fransız mikrobiyolog ve kimyager...

Louis Pasteur,

(Lui Pastör),
(D. 27 Aralık 1822, Dole, Fransa - Ö. 28 Eylül 1895 Saint-Cloud, Fransa),
Louis Pasteur; kuduz aşısını bulan Fransız mikrobiyolog ve kimyager.
Gıda sanayide, uygulanan ısıtma yöntemi,  Pastörizasyonu buldu.

27 Aralık 1822, tarihinde Fransa' nın Dole kentinde doğdu. 1846 yılında Ecole Normale Superieure Fen fakültesini bitirdi. 1847 yılında fizik ve kimya dalında doktora derecesini aldı. 1848 yılında Strasbourg Fen Bilimleri Fakültesi yardımcı kimya profesörü ve1854 yılında Lille Fen Fakültesi' nde kimya profesörü oldu. 1871 yılında Ecole Normale - Araştırma laboratuvarının yöneticisi olarak çalışmaya başladı. Bu laboratuvarda şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi virütik hastalıklar, bağışıklık ve aşı hazırlama teknikleri üzerine çalıştı.

Pasteur, Strasbourg Üniversitesindeki görevi sırasında tanıştığı Marie Laurent ile 29 Mayıs 1849 tarihinde evlendi.

Şarbon, kangren, kan zehirlemesi, loğusa humması gibi hastalıklar üzerinde araştırmalarını derinleştiren Pasteur, asıl bilimsel buluşunu, insanlığı tehdit eden kuduza karşı aşı geliştirerek yaptı. 1883 yılında Kopenhag’ daki tıp kongresinde kuduzla ilgili deneylerini ve bağışıklık teorisini açıkladı. Hayvanlar üzerindeki deneylerden olumlu sonuçlar alındı. 

Joseph Meister adlı bir çocuk, kuduz bir köpek tarafından on beş yerinden ısırılınca, aşıları insanlar üzerinde denendi. Böylece kuduza çare bulunmuştu. Bir yıl içinde yaklaşık 2 bin 500 kişi aşılarla tedavi edilmişti. Tüm dünya bu mucize aşıyı üretmek için seferber oldu. 

Kristaller üzerindeki çalışmaları fermantasyonu açıklayan mikrop teorisini keşfetti. Şarap, bira, süt, meyve suyunun uzun süre bozulmadan saklanabilmelerini sağlayan pastörizasyon yönteminin gelişmesini sağladı.  Fransız bilim adamı, aynı yıllarda tekstil sektöründe ipekçiliği tehdit eden bir hastalığı ortadan kaldıran bir karışım geliştirmeyi başardı. 

Pasteur Strasbourg’ tayken fermantasyon yani mayalanma hakkında çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar bira üretimi ve şarap yapımı endüstrisinde çeşitli gelişmelerle sonuçlandı. Louis 1854 yılında, yerel bir esnafın pancar suyundan yaptığı katkısız sirkelerin neden bozulduğunu araştırdı. Sirkenin içinde mikropların 50-60 santigrat dereceye kadar kontrollü olarak ısıtılması ve ardından da hızlı bir şekilde soğutulmasıyla öldürülebilir olduklarını keşfetti.
Gıda sanayide, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemini buldu, bu işlem pastörizasyon olarak adlandırılmaktadır. 

Pasteur; 1887 yılında Pasteur Enstitüsü' nü kurdu. 

Aldığı Ödüller;
Copley ve Rumflod madalyaları
Kılıçlı Mecidi Nişanı.

Louis Pasteur, 28 Eylül 1895 yılında Fransa' nın Saint-Cloud kentinde öldü.

Kuduz virüsü ise ilk kez, ünlü bilim adamının ölümünden 67 yıl sonra, 1962 yılında görüntülendi. Pasteur, bu büyük düşmanını kendi gözleri ile görememiş, ama onu tarihten silmişti.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ