Sivas ilinde ortaya çıkarılan en büyük Hitit kenti...

Sarissa,
Samuha,
Sarissa Antik Kenti.
Altınyayla 
Kuşaklı höyüğü,
Sivas ilinde ortaya çıkarılan en büyük Hitit kenti.
Sivas, Altınyayla İlçesi, Başören köyünde, Ak kuzulu mezrasındadır. Sivas il merkezine, 60 km. uzaklıktadır. Sivas-Şarkışla yolu üzerinden gidilebilir.

Yapılan arkeolojik kazılar sırasında, ele geçen amorf vaziyetteki bir seramik parçası üzerindeki hiyeroglif yazının okunması ile, kentin adının Sarissa olduğu öğrenilmiştir. Yöre halkının, buraya kuşaklı demesinin sebebi ise, burada bulunan surlardır. Kuşaklı örenyeri olarak bilinen Sarissa, Hititlerin önemli yerleşimlerinden ve büyük kentlerindendi.

Yapılan kazılarda büyük bir tapınak, bir mektup, çömlekten yapılmış ikiz boğa Rhyton heykeli ve çeşitli tabletler bulundu. MÖ 1285 yılında Mısırlılar ile Hititler arasında yapılan tarihin devletler arası ilk barış anlaşması olan Kadeş Anlaşması metninde, Sarissa' nın Fırtına Tanrısı şahitlik etmiştir ifadesi yer alıyordu.

Kutsal ikiz boğalar heykeli, Sivas, Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Bir birine yapışık olarak bulunan boğaların birinin iyiliği birinin ise kötülüğü temsil ettiği biliniyor. Hurri ve Şerri isimli boğalar, Fırtına tanrısı Teşub’ un hizmetkarı olup arabasını taşıdığı sanılıyor. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ