Rusya ve Moğolistan' da yaşayan göçücü, garip görünüşlü burnuyla dikkat çeken memeli türü bir antilop...

Sayga,
(Saiga tatarica),
Saiga tatarica mongolica.
Bozkır antilobu,
Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Rusya ve Moğolistan' da yaşayan göçücü bir çift toynaklı memeli cinsidir. Nesli tükenme tehlikesi altındaki, kabarık ve öne doğru uzayıp sarkmış acaip burunlu bir antilop.

Ağırlıkları 30 - 40 kg arasında bir ağırlığı olan saygaların 
76 cm yüksekliği  vardır. Erkek bireyler uzun amber sarısı boynuzları ardır. Mevsimsel olarak post değişimi yaşarlar. Yazın kısa ve soluk kahve rengi postları, kışın uzun ve beyaza çalan bir posta dönüşür. Saygalar tipik olarak açık kurak düzlüklerde ve yarı çöl alanlarda yaşamaktadırlar. Dişi saygalar yaklaşık 5 aylık bir gebelik sonrası bir yavru doğurur. Bu yavru birkaç gün içinde ayaklanıp sürüye katılır.

1990 yılından sonra saygaların sayısı inanılmaz büyük bir azalışla 1.5 milyondan 50 bine kadar azaldı ve tür yok oluşla kaşı karşıya kaldı. Bu yıkıcı zararın sebebi aşırı ve kaçak avlanma olarak belirlenmiştir. Moğol yetkililer, toplu ölümün nedeni olarak sığır vebasını gösteriyor.

Moğolistan’da veba salgını ilk defa 2016 yılında yaşanmış. Ülkenin güney ve güneydoğu vilayetlerinde(aymag) meydana gelen koyun ve keçilerin toplu ölümü Çin’ de çıkan küçükbaş hayvanları vebasıyla ilişkilendirilmişti.

Saiga antilobu yada Bozkır antilobu, aşırı avlanma nedeniyle soyu kritik derecede tehdit altında olan bir antilop türüdür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ