Endonezya'nın ilk devlet başkanı...

Sukarno,
Kusno Sosrodihardjo,
Takma adı; Sukarno (Soekarno); Bung Karno
Endonezya'nın ilk devlet başkanı.
(D. 6 Haziran 1901 Surabaya, Cava - Ö. 21 Haziran 1970, Cakarta),
Endonezya bağımsızlık hareketinin önderi, hatip, devrimci, milliyetçi ve 1945-1967 arasında Endonezya' nın ilk devlet başkanı.
Ülkenin Hollanda' dan bağımsızlığını kazanması için çalıştı.

Sukarno, 6 Haziran 1901 tarihinde Surabaya' da Kusno Sosrodihardjo adı ile doğdu. Ebeveynleri daha sonra adını Sukarno olarak değiştirdi. Sukarno 1912 'ye kadar yerel bir ilkokula gitti. Daha sonra Mojokerto' da bir Hollanda ortaokuluna gitti. ve 1916 yılında Surabaya' da Hollandalı bir liseyi bitirdi. Cava, Sunda ve Bali dillerini biliyordu. Arapça ve Felemenkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Japonca öğrendi.

27 Aralık 1949 tarihinde gerilla savaşları ve ABD, uluslararası güçlerin baskılarıyla Endonezya, Hollanda' dan bağımsızlığını aldı. Sukarno, 1949 yılında iktidara geldi. Endonezya' nın parlamenter sistemini desteklemek yerine, kontrolünü elinde bulundurduğu güdümlü bir demokrasi yarattı. Sukarno, 1965 yılında askeri darbeyle tahttan indirildi.

Lise için Surabaya' da iken, Sukarno Endonezya milliyetçi lideri Tjokroaminoto ile yaşadı. Ev sahibinin kızı Siti Oetari' ye aşık oldu ve 1920 yılında evlendiler. 1921 yılında Sukarno Bandung Teknik Enstitüsü' nde inşaat mühendisliği eğitimine aldı. Bu sırada yatılı kaldığı ev sahibinin karısına aşık oldu ve eşinden boşandı. Sukarno' dan 13 yaş daha büyük olan Inggit de boşandı ve 1923 yılında Sukarno ile evlendi. Inggit ve Sukarno yirmi yıl evli kaldılar ve 1943 yılında boşandılar. Sukarna, Fatmawati adında bir gençle evlendi. Bu evliliklerinden Endonezya'nın ilk kadın başbakanı olacak olan Megawati Sukarnoputri de dahil olmak üzere beş çocukları oldu. Sokarno evliliğe doymuyordu.

Cumhurbaşkanı Sukarno 1954 yılında, Hartini adında bir Cava hanımla evlendi. Sonraki 16 yıl boyunca Sukarno beş ek karı daha aldı. Naoko Nemoto (Ratna Dewi Sukarno), Kartini Manoppo, Yurike Sanger, Heldy Djafar ve Amelia do la Rama adlı Japon bir genç hanım.

30 Eylül 1965 tarihinde askeri bir darbe ile büyük yetkilerle donatılan Suharto devlet başkanı oldu. Sukarno, görevden ayrılışından 21 Haziran 1970 ölümüne kadar Cakartada ev hapsinde tutuldu.

Aldığı ödüller;
1959 - Endonezya onur Endonezya Cumhuriyeti Yıldız Nişanı Birinci Sınıf Şövalye
1960 - Uluslararası Lenin Barış Ödülü,
1971 - Pers İmparatorluğu'nun 2500. yıldönümü için hatıra madalyası
2005 - Baobab Tarikatı Yüksek Danışmanı (Güney Afrika), Tambo'nun Yoldaşlık Nişanı
Columbia Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi dahil olmak üzere üniversitelerden 26 fahri doktora derecesi.

21 Haziran 1970 yılında ev hapsinde iken Jakarta' da öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ