Siyasi olarak Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin oluşturduğu gruba verilen ad...

BRICS,
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti' nin oluşturduğu bu grub, BRICS olarak anılıyor. BRICS, Brasil, Russia, India, China, South Africa' nın İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur. 24 Aralık 2010 tarihinde, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC olarak adlandırıldı.

Aynı yıl Çin’ in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’ nın da katılımı ile BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirdi. 24 Aralık 2010 tarihinde, BRIC ülkeleri tarafından gruba resmi olarak davet edildikten sonra Güney Afrika üye devlet statüsüne kavuştu. Bu gelişme üzerine, grubun genişlemiş üye sayısını yansıtmak adına, grubun adı BRICS olarak değiştirildi. 2011 yılında Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma Çin’ in Sanya şehrinde gerçekleşen 3. BRICS zirvesine tam üye sıfatıyla katıldı.


Eşitlikçi ve temsili bir küresel yönetişimi amaçlıyor. Üye ülkeler Batı' nın hegemonyası altında bulunan küresel sistemde, gelişmekte olan ülkelere daha fazla temsil imkanı yaratılması gerektiğini savunuyor. BRICS, altyapı, sanayileşme, teknoloji ve inovasyon gibi alanlarda deneyimler ve bilgi paylaşımı yoluyla üyelerinin kalkınmasını desteklemeye çalışıyor. Bu kapsamda 2015 yılında 5 kurucu üye gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınma projelerine kredi vermek için Yeni Kalkınma Bankasını (NDB) kurdu. 2021 yılında Bangladeş, Mısır, Uruguay ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de NDB' ye katıldı. BRICS' in ekonomik amaçlarının odağında Batı hegemonyasındaki küresel ekonomik sistemin baskın para birimi olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dolarını ortadan kaldırmak olduğunu söylemek mümkündür. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva' nın oluşum için ortak bir para birimi önerisi ile Çin'in son dönemde ticari işlemlerini Çin yuanı üzerinden gerçekleştirme çabası da bu kapsamda yorumlanabilir.

Afganistan, Arjantin, Lübnan, Endonezya, Meksika ve Türkiye daha önce BRICS grubuna tam üyeliğe olan ilgilerini dile getirdi. İran, Mısır, Nijerya, Sudan, Suriye ve en son olarak Bangladeş ve Yunanistan ise BRICS grubuna katılma yolunda adım atabileceklerini dile getirdiler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ