Halikarnas Balıkçısı'nın bir kitabı ...

Ege’de, denize bırakılmış bir çiçek.
Halikarnas Balıkçısı' nın Ege' den Denize Bırakılmış Bir Çiçek adlı öykü kitabı, daha önce yayınlanmış, Ege Kıyılarından; Ege'nin Dibi; Gülen Ada; Merhaba Akdeniz; Yaşasın Deniz adlarıyla bildiğimiz kitapları ile daha önce kitaplarına girmemiş öykülerini bir araya topladığı eseridir.
Bodrum' a olan aşkı ile tanınan ünlü roman ve hikaye yazarı Bodrum' un Antik Çağ' daki adı Halikarnas sözcüğünü mahlas olarak kullanmış.

Halikarnas Balıkçısı'nın diğer kitapları:
Aganta Burina Burinata, Altıncı Kıta Akdeniz,
Anadolu Efsaneleri, Anadolu Tanrıları, Anadolu'nun Sesi,
Bulamaç, Büyük Kukuriko Öteden Beriden,
Çiçeklerin Düğünü,
Dalgıçlar, Deniz Gurbetçileri, Denizin Çağırışı, Düşün Yazıları,
Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek,
Gençlik Denizlerinde, Gülen Ada,
Halikarnas Balıkçısı, Hey Koca Yurt,
İnsan / Üstüninsan-George Bernard Shaw,
İmbat Serinliği,
Karmen, Kolektif,
Mavi Sürgün, Merhaba Akdeniz, Merhaba Anadolu,
Nostromo,
Ötelerin Çocukları,
Parmak Damgası,
Sonsuzluk Sessiz Büyür,
Tarih Söyleşileri, Turgut Reis,
Uluç Reis, Uykulu Kuytu Menkıbesi
Yol Ver Deniz.

Halikarnas Balıkçısı:
Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı.
(D. 17 Nisan 1890, Girit - Ö. 13 Ekim 1973, İzmir),
1890 yılında Cevat Şakir Kabaağaçlı adı ile doğdu. Cevat Şakir, çocukluk hayatının ilk yıllarını babası Şakir Paşa' nın elçi olarak bulunduğu Atina’ da geçirdi. İlköğrenimini Büyükada' da Mahalle Mektebinde, orta ve liseyi 1907 yılında Robert Kolej' de tamamladı.

İngiltere’ de denizcilik öğrenimi yapmak istedi. Ama ailesinin ısrarı ile Oxford Üniversitesi’ nde Yakın Çağlar Tarihi öğrenimi gördü. 1913 yılında İtalyan bir hanımla evlenerek İtalya’ da kaldı ve resim öğrenimi gördü ve İstanbul' a döndü. Resimli Ay, İnci vb. dergilerde yazılar yazdı. Kapak resimleri ve süslemeler yaptı. Karikatürler çizdi.

1914 yılında babası; Mehmed Şakir Paşa Afyon’ daki Kabaağaçlı çiftliğine yerleşti. Çiftlikte bir tartışma anında Cevat Şakir’ in silahından çıkan kurşunla vurularak ölmesi üzerine cinayet iddiasıyla yargılandı ve 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı. Cezasının yedi yılını çektikten sonra baş gösteren verem hastalığından ötürü tahliye edildi. Cumhuriyetten sonra asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı yüzünden üç yıl kalebentlik cezası için Bodrum' a sürüldü. Bodrum' dan kalan cezasının son kısmını İstanbul' da geçirdi. Sonra yeniden Bodrum' a döndü. Bodrum' da yaklaşık 25 yıl kaldı. 1947 yılında İzmir' e yerleşti.

Halikarnas Balıkçısı, 13 Ekim 1973 yılında İzmir' de öldü. Çok sevdiği Bodrum' a gömüldü.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ