"Gripin" adı ile tanınmış müstahzarın üreticisi, Türk eczacı ve sanayici...

Necip Akar;
(D. 1904, Nizip, Gaziantep - Ö. 18 Haziran 1957, İstanbul),
Türk eczacı ve sanayici.
1904 yılında Nizip' de doğdu. 
1957 yılında İstanbul' da boğularak öldü.

Küçük yaşta ailesiyle birlikte İstanbul' a geldiler. İlkokulu Kadıköy' de, orta ve lise öğrenimini Vefa Lisesi' nde tamamladı. 1924 yılında da eczacılık okulundan mezun oldu. 

Necip Akar' ın ürettiği müstahzarlar;
Gripin,
Opon,
Radyolin,
Fay,
Şampuan Cemil,
Necip Bey Kremi,
Necip Diş Macunu,
Puro Temizlik Sabunu,

Necip Akar daha eczacılıkta okurken Divanyolu' ndaki Necip Özgül' ün eczanesinde çalıştı. Eskiden bazı ilaçlar eczanelerde yapılarak satılırdı. Eczanelerde krem, merhem, diş macunu vb. ilaçların yapımı hakkında pratik bilgiler edindi. Eczacılık' tan mezun olup askerlik görevini yaptı. Ankara' da Eczacı Hüsnü Bey' in eczanesinde çalıştı. Daha sonra Necip Akar, abisi Cemil Akar ile ortak olarak Şampuan Cemil, Necip Bey Kremi ve Necip Diş Macunu müstahzarlarını üretmeye başladılar. Bir süre sonra Necip Bey Kreminin üretimi durduruldu. Macunun formülü değiştirilerek yeni Radyolin adı ile bir diş macunu imalatına başlandı. 

Bu diş macunu afiş reklamları ile piyasaya çok iyi tanıttı. Bu sayede satışları ülke çapında patladı. Çalışkan ve araştırmacı bir kabiliyete sahip olan Necip Akar, 1931 yılı kışın da bütün ülkeyi saran grip ve nezle salgınını dikkate alarak yeni bir ağrı kesici, grip ve nezle hastalıklarını en çabuk ve pratik tedavi edebilen ve tek ambalaj halinde satılan formülü hazırladı. Gripin' in ruhsatını alarak piyasaya sürdü. 1935 yılında çıkardığı bu ilaçla satış rekorları kırdı. Türkiye' nin ilk yerli sabunu olan Puro Temizlik Sabunu' nu üretti. İlk yerli temizleme tozu olan Fay' ı çıkardı. 

Yerli ilaç sanayinin önderlerinden olan Necip Akar, 18 Haziran 1957 tarihinde İstanbul' da kuşkulu bir deniz kazası sonucunda boğularak öldü. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ