Sivas mutfağına ait yoğurt, yarma ve mercimek ile yapılan bir çorba...

Peskütan,
Peskütan Çorbası,
Sivas mutfağına ait peskütan çorbası, kışın tüketilmek için hazırlanan ve peskütan adı verilen yoğurttan hazırlanıyor. Lezzetli olmasının yanı sıra besin yönünden de oldukça zengin olan peskütan çorbasının yapımı oldukça kolay. Herkes evinde bulabileceği malzemelerle bu çorba yapılabilir.

Peskütan: 
Sivas mutfağına özgüdür. Bahar aylarında taze sütle hazırlanan bir yoğurt çeşididir. Kış için önceden hazırlanır. Sivas ve çevresinde bol bol tüketilir. Peskütan çorbası da, bu yoğurt türü ile hazırlanmaktadır.

Malzemeler:
1 su bardağı yarma.
Yarım su bardağı mercimek.
1 su bardağı peskütan (kışın tüketilmek için hazırlanan yoğurt).
3-4 parça kemikli et (veya et suyu),
3 litre su.
Yeterince tuz.
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 adet kuru soğan.

Yapılışı:
Akşamdan yarma ve mercimek ıslatılır. Sabah pişirilir. İçine birkaç parça kemikli et koyun. Peskütanı soğuk su ile karıştırıp ayran kıvamına getirin. (Peskütan, yoğurdun pişirilmesiyle kış için hazırlanır. Ayran kıvamına getirdiğiniz peskütanı ilave edin. Su ve tuzu koyup pişirin.

Ayrı bir tavada tereyağını ısıtın. 1 adet kuru soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun. Soğanlar yumuşayınca kuru naneyi de ilave edin. Çorbanızı bir yandan taşmaması için de sık sık karıştırarak naneli yağı ekleyin. Çorba piştiğinde ocaktan alın ve servis edin. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ