Tırnak, boynuz, kıl gibi üst deri ürünü olan yapıları oluşturan proteinli madde...

Keratin,
Karnin,
Fransızca: keratine,
İngilizce: keratin,
Almanca: hornsubstanz, 
Latince: keratin.
Yunanca: keras (boynuz).
Keratinous,
Boynuzlu, boynuzsu.
Boynuz maddesi; 
Tırnak, boynuz, kıl gibi üst deri ürünü olan yapıları meydana getiren proteinli bir madde.
Hücre sitoplazmasındaki ara filamentlerden biri.

Deri, boynuz, tırnak ve kıl gibi epidermis eklerinin veya boynuzsu dokuların ana maddesini oluşturan, ipliksi proteinlerin genel adı.
Saç, tırnak, boynuz gibi vücut kısımlarının, ana maddesini oluşturan albüminli protein.

Keratin saçı, cildi ve tırnaklarda bulunan doğal bir elementtir. Tüm bu hücreler için temel yapı taşı olan lifli bir proteindir. İki ana keratin türü var. İnsan derisinde, saçında ve tırnaklarında bulunan keratine alfa keratin denir. Beta keratin, hayvan postunda, gaga ve pençe gibi vücudun dış kısımlarında bulunur.

Kreatin, vücutta hücrelere, özellikle de kaslara enerji sağlamaya yardımcı olan organik bir asittir. Sentetik olarak yapılabilir, kırmızı et ve balıklardan doğal olarak karşılanabilir. Sporcularda ve yaşlılarda performansı ve kas kütlesini arttırmak için kullanılır. Aynı zamanda beyin bozuklukları, kalp yetmezliği, fibromiyalji, depresyon, şizofreni, Parkinson, kas ve sinir hastalıkları, cilt yaşlanması, multipl skleroz (MS) gibi hastalıkların tedavisinde yarar sağlar. Aşırı dozda alındığında ishal ve mide bulantısı görülebilir. Böbrek sorunu olanlarda yan etkilere neden olma riski yüksektir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ