Cenevre'de yapılan uluslar arası keman yarışmasında birinci olan devlet sanatçımız ...

Suna Kan,

(D. 21 Ekim 1936, Adana - 87 yaşında),
Türk keman virtüözü.
Harika Çocuk olarak yeteneği küçük yaşta tespit edilen sanatçı.
Türkiye' nin en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak tanındı.
Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası' nda solist ve başkemancı olarak görev yaptı. 1971 yılından bu yana devlet sanatçısı unvanını taşıyor. 1936 yılında,Adana’ da doğdu. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısı Nuri Kan babasıdır.

Suna Kan, 21 Ekim 1936 tarihinde Adana' da doğdu. Babası Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısı Nuri Kan' dan küçük yaşlarda babasından keman dersleri aldı. Zamanla keman çalma yeteneğine sahip olduğunu gören ailesi, bu yeteneğini geliştirmek için aile dostu Hulusi Karsel' den keman dersleri almasını sağladı.

Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazandı ve bitirdi. Bu okulda Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt ile başladığı temel keman öğrenimini İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile ilerletti. İlk resitalini 10 yaşında Ankara Devlet Konservatuarı konser salonunda Mozart' ın 5. senfonisini çalarak verdi.

1948 yılında isme özel olarak çıkarılan İdil Biret ve Suna Kan' ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun (Harika Çocuk Yasası) ile yurt dışında öğrenim görmek için devlet bursu alma imkanı buldu. Yasanın çıkmasından bir süre sonra ailesiyle birlikte önce Roma' ya gitti. Ancak çalışacağı eğitimcinin yaşamını yitirdiği için Paris Konservatuvarı' na gönderildi. Paris' te Gabriel Bouillon ile çalıştı. Kan, 1952 yılında konservatuvarı birincilikle bitirdi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında solist olarak vazife aldı. 1977-1986 içinde kuruluşuna ön ayak olduğu TRT Ankara Oda Orkestrası' nın başkent kafa kemancılığını ve solistliğini yapmış oldu. Devlet sanatçısı unvanını taşıyan ve geniş bir repertuvara haiz olan Kan, Beethoven ve Brahms' ın tüm keman sonatlarını yorumlamış ve yabancı ülkelerde verdiği konserlerde Türk bestecilerin yapıtlarını seslendirmiştir.

Suna Kan, 2017 yılından beri aktif olarak kemanını kullanmamaktadır.

Kazandığı Yarışmalar:
Cenevre Yarışması (1954)
Viotti Yarışması (1955)
Münih Yarışması (1959)
Long-Thibaud Yarışması (1957) - "Paris Kenti Ödülü"
Vitring yarışması(1958)
Kulitibang yarışması(1965)
Temtobant yarışması(1956)

Beraber Çalıştığı Orkestralar: 
Londra Senfoni, Los Angeles Filarmoni, Bamberg Senfoni, Moskova Senfoni, Fransa Ulusal Radyo Senfoni.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ