Bir yere hızlıca sürtüldüğünde hafif cisimleri kendine çeken fosilleşmiş reçine...

Samankapan, 
Kılkoparan. 
Kehribar.
Amber, 
Fosilleşmiş reçine, 
Bir yere hızlıca sürtüldüğünde hafif cisimleri kendine çeken fosilleşmiş reçine.

Süs eşyası yapımında kullanılan, açık sarıdan kızıla kadar türlü renklerde, yarı saydam, kolay kırılır ve bir yere hızlıca sürtüldüğünde hafif cisimleri kendine çeken, fosilleşmiş reçine, samankapan, kılkoparan. 

Bunların şeffaf olanlarının bazılarının içinde milyonlarca yıldır bozulmadan kalan böcekler görilebiliyor. Kehribarların hepsi şeffaf değildir. Mat kehribar da vardır. Kehribar, özellikle ısıtıldığı zaman elektriksel ve manyetik özelliği açığa çıkar. Geçmişte saflaştırılmış amber yağı isteri ve boğmacada kullanılmıştır. Aynı zamanda ilkçağlardan bu yana güzel koku, parfüm imalatında da kullanılmıştır.

Bir çam ağacı türünün milyonlarca yılda fosilleşmesiyle oluşan reçinesidir. Dünya kehribar yataklarının %90' ı Rusya'nın Kaliningrad bölgesinde bulunmaktadır. Şifası bol Kehribar taşı, bugün süs eşyası ve takı yapımında kullanılıyor. Açık sarıdan kızıla kadar çeşitli renklerde yarı saydam ve kolay kırılabilen bir fosildir. Bir yere gömüldüğü zaman ufak cisimleri kendine çekme özelliği kazanabilen bir taştır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ