1955 yılında SSCB' ye karşı kurulan bölgesel savunma iş birliği ittifakı; Bağdat Paktı' nın adı ...

CENTO,

Central Treaty Organization.
Merkezi Antlaşma Teşkilatı.
Eski adı, Bağdat Paktı (1955-1959).
1955 yılında Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve İngiltere arasında kuruldu. 

Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği' nin Ortadoğu' da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan eski karşılıklı güvenlik ve savunma örgütü.
1955 yılında kurulan Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve İngiltere arasında kurulan bölgesel savunma iş birliği ittifakı, Orta Doğu' da SSCB' ye karşı NATO' nun bir uzantısı olarak kuruldu.

24 Şubat 1955 tarihinde Türkiye ile Irak arasında imzalanan karşılıklı iş birliği antlaşmasına Birleşik Krallık, Pakistan, ve İran' ın katılmasıyla Bağdat Paktı kuruldu. ABD ise pakta gözlemci üye olarak katıldı.

Bağdat Paktı’nın tek Arap üyesi olan Irak' ta,  14 Temmuz 1958 tarihinde gerçekleşen kanlı ihtilal sonunda paktın sonu oldu. İhtilalden sonra iktidarı ele alan yeni Irak yönetimi 24 Mart 1959 yılında ittifaktan ayrıldığını bildirmesi üzerine, Bağdat Paktı merkezini Ankara’ ya taşıyarak adını Merkezi Antlaşma Teşkilatı (CENTO) olarak değiştirmiştir. 

Bağdat Paktı’ nın Irak dışındaki üyelerinin yer aldığı CENTO faaliyetlerini daha çok ekonomik, kültürel ve teknik iş birliği alanında yürütmüş. 12 Mart 1979 tarihine kadar varlığını, Ankara' da TBMM binasında sürdüren CENTO, diğer üye ülkelerin ayrılması sonucunda, fiilen işlevsiz hale geldi. 
27 Mayıs 1960 tarihinde CENTO' nun varlığı sona erdi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ