1893 yılında Japon bir kimyager tarafından ilk olarak efedrinden sentezlenen, halüsinasyon görme ve uyarıcı özelliğe sahip sentetik madde...

Metamfetamin,
Kristal Meth.
Metamfetamin için bazı yaygın sokak adları;
Meth, Kristal, Hız, Krank, İnce ayar, Tina, Crack, Taş, Ateş, Buz.
Meth, merkezi sinir sistemindeki aktiviteyi artıran uyarıcı bir ilaçtır. Meth kullanımı mide bulantısı, ishal, kusma, nöbetler, anksiyete ve depresyon gibi yan etkilere neden olabilir. 

 Metamfetamin çoğunlukla beyaz, kristal bir toz şeklini alır. Kokusuz olmakla birlikte acı bir tada sahiptir. Toz suda kolayca çözünür. Kristal meth, berrak buz parçalarına benziyor. İlacın yasa dışı formları burundan çekilebilir, tütsülenebilir, enjekte edilebilir veya ağızdan alınabilir.

Japon kimyager ilk olarak 1893 yılında efedrinden metamfetamini sentezledi. Metamfetamin ilk çıktığı zamanlarda astım vb. hastalıkların tedavisinde kullanılmasıyla tıp literatürüne girdi. Ayrıca kilo verme ilacı olarak da kullanılıyordu. İkinci Dünya Savaşı’ nda askerleri dinç ve uyanık tutmak için metamfetamini kullandılar. Savaşın ardından, 1970 yılında ABD bu uyuşturucuyu yasadışı ilan etti. Ama metamfetaminin yaygınlaşmasını önleyemedi. Dünyada yalnızca ABD’ de belirli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Alman ilaç firması Temmler bu uyuşturucuyu pervitin adıyla piyasaya sürdü. Bu ilaçlar ilk olarak reçetesiz, tablet şeklinde kullanıma sunuldu. Bu uyarıcı vücudun dinç ve uyanık kalma arzusunu arttırır. Japon, ABD, İngiliz ve Alman askerleri bu uyarıcıyı, uzun süren kamplarda dayanıklı kalmak için kullanmışlardır. Hatta Japon Kamikaze pilotlarına sonucunda intihar edecekleri uçuş görevlerinden önce yüksek dozda Pervitin verilirdi. Aynı zamanda Japon fabrika işçileri de uzun süre çalışmak için metamfetamin kullanırdı. Almanlar, cephedeki askerlere metamfetaminle kokain kombinasyonunu içeren ilaçlar verirlerdi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ