Yabani mercanköşk ...

Farekulağı.
(Veronica beccabunga)
Farekulağı, aynı zamanda yabani mercanköşk olarak da tanınır.
Bağırsak otu,
Sıçankulağı.
Keklikotu,
Güveyiotu,
Şile, Marjoran,Makoran.

Yabani mercanköşk; 
Çuha çiçeğigillerden, tohumu kuş yemi olarak kullanılan bitkilerin cins adı, bağırsak otu, sıçankulağı olarak da adlandırılır. Körpe ve suyu bol bir bitki olarak çay kenarlarında ve su hendeklerinde yetişir, Sürüngen, uzun bir kökü vardır ve kökün her budağından bir sürgün çıkar. Yaprakları karşılıklı, pürüzsüz ve epeyce geniştir. Ana gövdeden süren saplar kısadır ve uçlarında, yuvarlak ve uçları sivrice beş küçük taç yaprağı bulunan birçok küçük mavi çiçekleri vardır.Yabani mercanköşk bitkisel tedavi edici özellikler taşır.

Keklik Otu (Origanum vulgare);
Güney Avrupa'da yaygın bulunan ve mercanköşkün yakın akrabası olan bir bitkidir. Kuzeyde İsveç' e kadar yayılabilen bu bitkinin çiçekleri mor, aroması biraz daha güçlüdür.

Mercanköşk veya şile (Origanum majorana);
Kısmen soğuğa karşı hassas, tatlı çam ya da narenciye gibi kokan çok yıllık bir ot ya da küçük çalı türüdür. Mercanköşkün anavatanı Kıbrıs ve Türkiye' nin güneyleridir ve Antik Yunan ve Roma' da mutluluk sembolü sayılmıştır. Mercanköşk bitkisinin adı batı dillerinde Marjoran' dır. Bazı yerleşimlerde Macaron kelimesine de dönüşmüştür. Günümüzde Ayvalık' ta bir semtin adı olarak yaşamaktadır. Bu kelime Fransız kökenli tatlı bir kurabiye çeşidi olan MaKaron (Macaron) ' dan farklı olarak, Türkçe yazıldığı gibi MaCaron şeklinde okunur.

Girit mercanköşkü (O. onites);
Normal mercanköşkle benzer kullanımlara sahiptir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ