Kuzey Afrika, Arabistan ve ülkemizde de yaşayan, zıplayan kemirgenlerden bir tür memeli...

Arap tavşanı,
(allactaga williamsi)
İngilizce: jerboa,
Fransızca: gerboise,
Almanca: Wüstenspringmaus,
Latince: Jaculus jaculus
Arapça: Yarbu,
Sıçrayan bir sıçan.

Kemiriciler (Rodentia) takımının Araptavşanıgiller (Jaculidae) familyasından kemirgen bir memeli türüdür. Kocaman gözleri, kum renginde yumuşak kürkü vardır. Uzunluğu 20 cm, kuyruğu 22 cm' dir. Kuzey Afrika ve Arabistanda tahıl kemirerek yaşar. Çoğu jerboa türü, gece avcılarının avı olmaktan kaçınmak için kullandıkları mükemmel bir işitme duyusuna sahiptir. Bir Arap tavşanının tipik ömrü yaklaşık 6 yıldır.

Arap tavşanlarının 25 kadar türü olup tavşan ile hiçbir akrabalığı yoktur. En iyi bilinen türler Asya’ nın orta ve doğu bölgelerinde yaşayan Dipus sagita' dır. Afrika, Asya ve Yakındoğu’ da çöl arap tavşanları (Jaculus) yaşar. Mısır ve Asya’ da dört ve beş parmaklı arap tavşanları (Allactaga) yaşar. Türkiye’ de Doğu(Kars yöresi) ve Güney Anadolu’ da, Allactaga williamsi; Anadolu Arap tavşanı türleri yaşar.

Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arasındadır. İlginç görüntüsüyle dikkat çeken Arap tavşanının ayakları kanguru, kulakları tavşan, gövdesi ise fareye benziyor. Kangurular gibi zıplamadaki ustalıklarıyla da biliniyor. Boyutunun küçük olmasına rağmen 3 buçuk metre zıplayabilen Arap tavşanlarının yanlış tarımsal faaliyetler nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Arap tavşanı toprağın altıda 3 metre kadar oyuklar oyar ve gündüzleri oyuklarda saklanır, geceleri beslenmek için ortaya çıkar. Tohum, ot, çimen ve böcek ile beslenirler. Çoğu 6 ay boyunca kış uykusuna yatar. Arap tavşanlarının çiftleşme zamanları mayıs ayıdır. Yılda her batında yaklaşık üç yavru doğurur.

Arap tavşanına yörelerimize göre halk arasında verilen diğer isimler;
Sıçrayan tavşan.
Tarla faresi.
Sincap.
Hay.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ