Tiroit bezinin bulaşma dışında bir nedenle iltihaplanması hastalığı ...

Haşimato,
Hashimato,
Haşimato hastalığı.
Tiroit bezi iltihabı.
Kronik lenfositik tiroidit.
Tiroit bezinin bulaşma dışında bir nedenle iltihaplanması hastalığı.

Tiroit bezinin enfeksiyon (bulaşma) dışında bir nedenle iltihaplanması hastalığı.
Boynun hemen alt kısmında yer alan ve kelebeğe benzeyen bir endokrin bezi olan tiroid bezi, tiroid hormonunun salgılanmasını sağlar. Tiroid hormonu vücudun enerji dengesinin sağlanmasında, vücut ısısının ayarlanmasında ve kas, beyin ve kalp gibi organların sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli rol oynar. Haşimato ya da kronik lenfositik tiroidit olarak isimlendirilen hastalık durumunda tiroid bezinin çalışmasında sorunlar oluşur. İlk kez Japon bilim adamı olan Akira Haşimato tarafından 1912 yılında tanımlanmış hastalıktır. Haşimato, hipotirodizm hastalığının en önemli nedenlerinden biridir.

Vücudun normal şartlar altında vücuda yabancı maddelere karşı ürettiği antikorlar, bağışıklık sistemi ile beraber tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezinin iltihaplanmasına yani zarar görmesine yol açar. Böylece tiroid bezi işlevini yerine getiremez ve zamanla salgıladığı hormon düzeyi düşer. Ailesel geçişlidir ve çoğunlukla 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.

Hashimoto tiroidinin, tiroid bezinde yaratabileceği bir başka sorun da nodül oluşumudur. Genelde tiroid bezinde özellikle başlangıçta büyüme sık olur ve süreç içerisinde buna nodül oluşumu da eşlik edebilir. Nodüllü veya nodülsüz tiroid bezindeki büyüme Guatr olarak adlandırılır.

Hashimoto hastalığının tespiti için, doktorunuz TSH düzeyi adı verilen bir kan testi ile tanıyı doğrular. Düşük tiroid hormon düzeylerine sahip olup olmadığınızı belirlemeye yardımcı olacaktır. Ek olarak, doktorlar beyin veya boyundaki şişliği kontrol etmek için CT taraması veya MRI gibi başka testler isteyebilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ