Tekerlekli araç taşımacılığında kullanılan gemilere erilen ad...

Roro,
Ro-Ro,
İngilizce, Roll on ve Roll off kelimelerinin kısaltmalarını simgeler. Bir gemi taşımacılığı türüdür. 
Roro gemisi, tekerlekli araç taşımacılığında kullanılan gemilerdir. 

Uluslararası kara yolu taşımacılığında mesafeleri kısaltan ve ulaşımı kolaylaştıran bir çözümdür. Modern roll-on/roll-off gemilerinin, kökenleri yüz yıldan daha eskiye, dayanır. 

Ro-ro taşımacılık lojistik araçlarının gemiler aracılığı ile bir yerden başka bir yere taşınmasını ifade eder. Bu yükleri taşıyan gemiler Ro-Ro gemisi olarak adlandırılırken bu taşımacılık türüne de Ro-Ro taşımacılığı adı verilmektedir. Bir yükün kolayca taşınabilmesi, nakliyesinin yapılabilmesi için bilinen geleneksel yol, ekipmanlar yardımıyla gemilere yükleme ve boşaltma işlemlerinin sağlanması olarak ifade edilir.

Ro-Ro gemilerinin genel olarak kapasitelerine bakacak olursak, standart binek araçlardan yaklaşık olarak 300 ila 500 tanesi Ro-Ro gemilerine yüklenebilmektedir. Binek araçlardan daha geniş yer kaplayan tırlardan ise Ro-Ro gemilerine yaklaşık olarak 80 ila 100 adet yüklenebilmektedir. Verilen araç yükleme kapasiteleri farklı amaçlar için üretilen Ro-Ro gemilerinde ve farklı üretici firmalara göre değişiklik gösterse de ortalama olarak tüm Ro-Ro gemileri benzer taşıma kapasitelerine sahiptir.

Ro-Ro taşımacılığın gelişmesinde büyük bir payı olan feribotlar, taşımanın gerçekleştiği araçları bünyesine alarak bir yerden farklı bir yere taşımakla görevlidir. Otomobil, kamyon, tır, tren gibi kendiliğinden sürülebilen ya da çekilebilen yükler, feribotlar yardımıyla taşınabilir. Bu taşımacılık sisteminin bu denli gelişmesinin en önemli sebebi, artan müşteri talepleri olarak ifade edilebilir. Ro-Ro taşımacılığı tanımı gereği özel gemiler yardımı ile gerçekleştirilen taşımacılık olarak belirtilebilir. Roro gemisi, tekerlekli araç taşımacılığında kullanılan gemilerdir. İngilizce roll on roll off kelimesinden türetilmiştir. Uluslararası kara yolu taşımacılığında mesafeleri kısaltan ve ulaşımı kolaylaştıran bir çözümdür.

Ropax gemileri:
İngilizce Roll-on/roll-off passenger kelimelerinden türetilmiştir. Geniş Ro-Ro güvertelerine ve genellikle üst güvertelerde yolcu tesislerine sahip bir ro-ro gemisi çeşididir. Kullanım amacı tekerleki mobil yüklerin ve yolcuların iç sularda veya uluslararası sularda bir yerden bir yere götürülmesidir. 

İşlevi itibarıyla feribot tanımını kapsar. Literatürde 500 yolcudan daha fazla taşıyabilen gemiler, cruiseferry veya ropax olarak adlandırılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ