Taksim Meydanı'nı satmayı başaran tarihin en büyük ünlü dolandırıcısı ...

Sülün Osman,
Osman Ziya Sülün.
(D. 1923 İstanbul - Ö. 1984 İstanbul),
Sülün Osman olarak bilinen ünlü dolandırıcı.
1950-1960 yılları arasında Dolmabahçe' deki saati, Galata Kulesi' ni, Beyoğlu tramvayını, şehir hatları vapurlarını ve hatta Taksim Meydanı' nı satmayı başaran Sülün Osman en ünlü dolandırıcı olarak tarihe geçti.

Osman Ziya Sülün, 1923 yılında İstanbul' da doğdu. 1948 yılında kiracısı olduğu evin sahibini dolandırdı. Dolmabahçe Sarayı' nın önünde saat ayarlama parası alırmış. Osman Ziya Sülün, arkadaşlarıyla birlikte Dolmabahçe Sarayı' nın önüne gidip beklemeye başlarmış. Etraf kalabalık olmaya başlayınca arkadaşlarına saatlerini ayarlatıp onlardan saat ayarlama parası alırmış. Bu şekilde birçok insanı dolandırmayı başarmış.

Taksim Meydanı' na paspas serip oradan geçenlerden burası benim, deyip para alırmış. Hatta bazı saf vatandaşlara Taksim Meydanı' nı satmayı bile başarmış.

Kendini falcı ve medyum olarak tanıtarak para kazanmış. Kamu malları ile ilgili fikirleri tükenmiş olacak ki, kendimi medyum olarak tanıtarak insanları dolandırmaya başlamış. Evlenemeyen kadınları evlendirdiğini iddia ederek insanlardan para koparmayı başarmış.

Galata Köprüsü' nü satmaya çalışırken tesadüfen yakalanmış. Bu dolandırıcılık işinde de önceki işlerinde uyguladığı taktiği kullanmış. Köprünün kalabalık olduğu vakitlerde arkadaşları ona para ödermiş. Köprüden geçen insanlar ise olayı merak edip onun yanına giderlermiş. Bazı insanlar ise Galata köprüsüne talip olunca, Sülün onlara köprüyü satarmış. Bu şekilde insanları dolandırırken tesadüfen yakalanmış ve cezaevine girmiş. Bu olayla ilgili "Kusura bakma hakim bey. Memlekette Galata Köprüsü' nü satın alacak eşekler olduğu sürece ben bu köprüyü satarım" demiş.

Çevirdiği işler ve yaptığı savunmalarla fıkra gibi bir hayat yaşayan Sülün birçok filme ve kitaba da konu oldu. Hapisteyken Alınteri ile Yaşamak konulu bir konferans vermiştir.

1984 yılında Beyoğlu' nda sürekli kaldığı otelde kalp krizinden öldü. Kimlik taşımadığı için kimsesizler mezarlığına gömüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ