Libya'nın eski liderlerinden, bir iç savaş sonucunda halkı tarafından linç edilerek öldürülmüş bir asker ...

Kaddafi,
Muammer Kaddafi,
Muammer Muhammed Ebu Minyar el-Kaddafi.
(D. 7 Haziran 1942, Sirte - Ö. 20 Ekim 2011, Sirte), 
Devrik Libya lideri. 
7 Haziran 1942 yılında Sirte' de doğdu. 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara geldi. 1970 yılında Libya başbakanlığı yaptı. 1972 yılından 1979 yılına kadar Libya devlet başkanlığı görevini yürüttü. Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi, adı altında ülkesini 19779 yılından itibaren 42 yıl boyunca yönetti. Arap milliyetçiliği ve sosyalizminin bir karışımı olan Baasçılıkla yönetti.

Libya Üniversitesi Tarih Bölümünü 1963 yılında bitirdi. 1966 yılında askeri akademiye girdi ve mezun oldu. Askerlik üzerine uzmanlık eğitimi için İngiltere' ye gitti. 1959 yılında okuldan arkadaşlarıyla birlikte Özgür Subaylar Hareketi adıyla gizli bir örgüt kurdu. Bu gizli örgütün dayanağı ile Kral I. İdris' in Türkiye' de olmasını fırsat bilerek 1 Eylül 1969 yılında yüzbaşı rütbesi ile darbe yaptı. Darbeden sonra tüm anayasal kuruluşları feshetti. İslami sosyalizm ve  Arap Birliği için çalıştı. Darbeden sonra ABD Kaddafi yönetimini tanıdı. Kral görevini terk etti. Kaddafi siyasi faaliyetlerini yürütürken Mısır Lideri Cemal Abdülnasır' ı örnek almıştır.

1970 yılında yeni anayasa hazırlandı. Anayasanın da yetkisi ile kendisi başbakan ve savunma bakanı görevlerini üstlenmiştir. Yaptığı ilk iş İngiliz askeri üstlerini ülkeden çıkartmak oldu. Ülkedeki petrol şirketleri ulusallaştırıldı. Yahudi ve İtalyan azınlıklar ülkeden göçe zorlandı. Bazı Afrika ülkelerinde sol eğilimli hareketlere destek verdi ve SSCB ile yakın ilişkiler kurdu. 1982 yılında bir yıl süre ile Afrika Birliği Başkanlığı yaptı.

Kaddafi, Libya için birçok faydalı iş yapmış, yaşam kalitesini iyi seviyeye yükseltmiş ve vatandaşların üzerinden ağır yükleri kaldırmıştır. Ülkenin Arap Baharından etkilendiği ve iç savaş çıktı. Arap Baharı sadece Libya' yı değil birçok İslam ülkesini derinden etkiledi. Bunun dışında Libya için faaliyetlerini yazdığı ve ülkede okunmasının zorunlu olmasını istediği 1975 yılında yayınlanan Yeşil Kitap isimli eseri bulunmaktadır. 

Muammer Kaddafi, ülkesinde çıkan bir iç savaş sonucunda kurduğu rejim yıkılarak halkı tarafından 20 Ekim 2011 tarihinde linç edilerek öldürüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ