Kırklareli' de korku gecesi kutlamalarına verilen ad...

Koleda,
Kırklareli' de korku gecesi kutlamalarına erilen ad. Edirne yöresinde ise Bocuk Gecesi olarak kutlanmaktadır.
Trakya' nın çeşitli yerleşim yerlerinde halk tarafından değişik isimlerle kışın en soğuk zamanlarında bin yıllık gelenek olan korku geceleri kutlamaları yapılmaktadır. 

Yüzlerini boyayan ve giydikleri kıyafetlerle korkunç görünen kalabalık grup, gelenek gereği camlara vurarak halkı korkuttu.

Trakya'nın çeşitli yerleşim yerlerinde halk tarafından değişik isimlerle kışın en soğuk günlerinde düzenlenen geleneksel korku geceleri, Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesinde Koleda adıyla kutlanıyor. Balkanların bin yıllık geleneği olan etkinlikte, korkunç hikayeler anlatılıyor. Sonra korkutucu kıyafetler giyilip evlerin camlarına vuruluyor. 

İnanca göre evlerinde kabak tatlısı pişirip yiyenler korkmazken, kabak pişirmeyenler korkuyor. Koleda, Balkanlarda kutlanan bir gelenek. Balkan coğrafyasında bin yıldır devam eden bir gelenek. İnsanların masallarla, hikayelerle çocuklarımızın zihinlerini, hayallerini genişletmek için yapılan bir etkinlik olan koleda her yıl Trakyada kutlanmaktadır. Korku gecesi çalınan müzikler eşliğinde vatandaşın gönüllerince dans edip eğlenmesiyle devam tmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ