İzmir'in Urla ilçesinde bulunan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıkla mücadelede kullanılan ada ...

Karantina Adası,
İzmir'in Urla ilçesinde bulunan bir adadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıkla mücadelede kullanılan ada, adını Fransızların 1865 yılında yaptığı karantina tesislerinden almıştır. Karantina Adası, Klazomenai Antik Kenti ve Antik Plajı ile ünlüdür. Ada çam ve palmiye ormanı ile kaplıdır.

Karantina adası, Osmanlı döneminde aktif olarak kullanılmaktaydı. 1865 yılında Urla(Klazomen) dış ülkelerden gelen ürünlerden ve denizcilerden o dönemde yaygın olan bulaşıcı hastalık endişesiyle Osmanlı devleti bu adayı karantina adası olarak ilan etmiştir.
Dünyada tescilli olarak bulunan 3 tane Karantina Adası bulunur: Bunlar ABD' de Elisa Adası, Hırvatistan' da Dubrovnik'te bulunan ada ve ülkemizde bulunan Karantina Adası.
 
Osmanlılar döneminde sağlık alanında hizmetler veren Taafuzhane, yani Sağlık Koruma Yeri, 1865 yılında Osmanlı Devleti tarafından Fransızlara inşaa ettirilmiş. Taafuzhane, gümrük limanında, İskele olmasından dolayı hac yolcuları ve deniz yoluyla ülkemize giriş yapanların kolera, veba, çiçek, sarıhumma, lekeli humma gibi salgın hastalıklardan arınması için yapılmış. Bu dönemde adanın karayla bağlantısı olması için Fransızlar bir de köprülü yol yapmış.

1955 yılında Karantina Adası’ nda, Deniz ve Güneş Tedavi Enstitüsü açılmıştır.
1960 yılında Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi olarak değiştirilmiş.
1986 yılında Urla Devlet Hastanesi olarak hizmet vermiş. Devlet hastanesi, 2014 yılında ada dışında inşa edilen yeni hastane binasına taşındı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ