Birleşik Krallık ile ortak kültürel ve tarihi bağları paylaşan ve siyasi, diplomatik ve askeri işbirliğini sürdüren bir grup İngilizce konuşan ülkeler...

Anglosfer,

(Anglosphere)
İngiliz Dünyası.
Birleşik Krallık ile ortak kültürel ve tarihi bağları paylaşan ve siyasi, diplomatik ve askeri işbirliğini sürdüren bir grup İngilizce konuşan ülkelerdir. Anglosfer grubu ülkeler, İngilizcenin resmi bir dil olduğu tüm ülkeleri kapsamaz.

Bu ülkeler Amerika Birleşik Devletleri(US/A), Avustralya(AUS/A), Birleşik Krallık(UK/B), Kanada(CAN/C) ve Yeni Zelanda(NZ/Z)' yı kapsar. Grubun çekirdeğini oluşturan bu ülkeleri haricinde İrlanda, Bahamalar, Barbados ve Jamaika gibi İngiliz Milletler Topluluğuna üye Karayip ülkelerini de bu grupta sayılabilir.

Dünya politikalarında bu ülkeler hakim güç olarak bir çok konuda güç birliği yapmaktadırlar. Bunlardan en önemlisi AUKUS' dur. AUKUS; 15 Eylül 2021 tarihinde Avustralya (AUS/A), Birleşik Krallık (UK/B), Amerika Birleşik Devletleri (US/A) tarafından ilan edilen üçlü bir güvenlik paktıdır. ABD ve Birleşik Krallık, Avustralya' yı destekleyerek nükleer enerjili denizaltılar geliştirmesine ve konuşlandırmasına yardım ederek Pasifik bölgesinde askeri varlığına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Benzer şekilde, Anglo-Sakson kültürünü paylaşan ülkeler şunlardır: İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler (Birleşik Krallık), Avustralya ve Yeni Zelanda' dır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ