Bilgisayar biliminin kurucusu olan ünlü İngiliz matematikçi ve mantıkçı...

Alan Turing,
Alan Mathison Turing,
(D. 23 Haziran 1912 – Ö. 7 Haziran 1954)
Bilgisayar biliminin kurucusu olan ünlü İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. 
Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. 
Modern bilgisayarların mucidi.
İngiliz mantıkçı ve matematik dehası.
Yapay zeka üzerine ilk çalışma yapan kişi.

İngiltere Merkez Bankası tarafından 50 Sterlinlik banknotların yeni yüzüne Alan Turing resmi basıldı. Bunun için tarihe mal olmuş 12 İngiliz bilim insanı figürü arasından Alan Turing seçildi.

Turing, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Engima adlı şifreli mesajlaşma aygıtını deşifre etti ve savaşın gidişatını değiştirmişti. Enigma' nın kodlarını kırmak için geliştirdiği makine ise modern bilgisayarların ilk atası oldu.

Savaş döneminde enigma şifreleriyle ilgili bu faaliyetler gizlilik içerisinde yürütüldü. Uzun yıllar da devlet sırrı olarak tutuldu. İlerleyen yıllarda Turing eş cinsel ilişki yaşamak suçuyla hapse girme riski ile karşı karşıya kaldı. Turing hapis yatmamak için hormonals terapi istedi. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 1954 yılında 41 yaşındayken siyanürlü bir elmayı ısırarak intihar etti.

2009 yılında dosya üzerindeki sır kalktı. Turing' in yaptıklarının ortaya çıkması ile kahraman bir deha olduğu dünya tarafından anlaşıldı. Önce İngiltere devleti resmi bir özür yayınlayarak Turing hakkındaki tüm suçlamaları geri aldı. 2013 yılında da İngiliz Kraliyeti resmi bir özür yayınlayarak Turing' in maruz kaldığı muameleden ötürü hata yapıldığını kabul etti.

Bugün bir yazılımın yapay zeka olup olmadığını ölçmek için kullanılan teste Turing Testi  deniyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ