Zodyak üzerinde Koç ile İkizler arasında yer alan takımyıldızın adı, Sevir...

Boğa,
Boğa burcu.
Öküz, boğa.
Sevir, Sevr.
Bir takımyıldızın ve bir burcun adı.
Zodyak üzerinde Koç ile İkizler arasında yer alan takımyıldızın adı, Sevir.

Arapça sevr, sevir, (ﺛﻮﺭ).
İngilizce: Taurus, Bull,
Fransızca: Taureau, Auroch,
Almanca: Stier, Ochs
Yunanca: Tavros.
Latince: Bos taurus.

Taurus ya da Boğa takımyıldızı, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir. Kuzey yarıkürede bulunan bir kış takımyıldızı ve Burçlar Kuşağı’ nın ikinci burcudur. Boğa burcu (21 Nisan - 21 Mayıs) Yönetici gezegeni Venüs' dür. Karşıt burcu Akrep'dir. Koç ile ikizler arasında bulunur. Güneş, 13 Mayıs-18 Haziran arası boğa takım yıldızdadır. Böylece, bu tarihten 6 ay kadar sonra, Güneş batarken görülür. Türkiye’ de kış ve sonbahar mevsimlerinde görülebilir. 
Beyaz bir boğa olarak Fenikeli Prenses Europa’ yı kaçıran Tanrı Zeus’ u simgeler. Bu takımyıldızın en önemli yıldızı Aldebarari’ dir.

Latincede Taurus sözcüğü boğa anlamına gelir. Boğa, kuzey yarımkürede çıplak gözle dahi seçilebilecek kadar göze çarpan bir takımyıldızıdır. Bu yıldızın batısında Koç, doğusunda İkizler vardır. Avcı takımyıldızı ise güneydoğusunda yer alır. Taurus takım yıldızının, kuzeyinde Kahraman ve Arabacı takımyıldızları ve güney tarafında Irmak takımyıldızı vardır. Güneybatısında Balina takımyıldızı bulunur.

Boğa sözcüğünün yörelere göre halk arasında başka anlamları;
Öküz,
Damızlık erkek sığır.
Sığır türü içerisinde, yetiştiricilikte kullanılan tüm erkek hayvanlara verilen genel ad.
Çift parmaklılar takımının Boynuzlugiller familyasındandır. Dişisine inek adı verilir. Uzunluğu 2 m kadardır. Evcilleştirilmiştir. Gücünden faydalanılan kısırlaştırılmış erkeğine öküz denir.

Borsada fiyatların yükseleceği beklentisi içinde olan ve bundan dolayı sürekli alım yapan ve risk alabilen borsa oyuncusu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ