Pakistan'ın kurucusu ve ilk devlet başkanı...

Muhammed Ali Cinnah,
Mohammad Ali Jinnah
(D. 25 Aralık 1876 - Ö. 11 Eylül 1948),
Hukukçu, politikacı ve devlet adamıdır.
Pakistan’ın kurucu lideri ve ulusun Büyük Önderi.
Tüm Hindistan Müslüman Birliği ve Pakistan bağımsızlık mücadelesinin önderidir. Aynı zamanda Pakistan' ın kurucusu ve ilk devlet başkanıdır. 

Pakistan' da Ulu Önder (Kaid-i Azam) ve Milletin Babası olarak da anılır. Doğum ve ölüm yıl dönümlerinde ülkesinde törenler düzenlenir.
Tüccar bir ailenin ilk çocuğu olarak 25 Aralık 1876 tarihinde Karaçi' de doğdu. İlk öğrenimini Karaçi ve Bombay (Mumbai)' de yaptı. 1893 yılında Londra' ya gitti. Cinnah, Lincoln's Inn' de hukuk eğitimini tamamladıktan sonra 1896 yılında avukat olarak ülkesine döndü. Bombay' da mesleğini icra etmeye başladı. Cinnah, Londra'da kaldığı süreçte demokratik uluslara ve yenilikçi siyasete dayanan 20. yüzyıl Britanya liberalizminden etkilendi.

Bombay' da 10 yılı aşkın bir süre mesleğini sürdüren Cinnah, 1906 yılında Hindistan Ulusal Kongresi' ne (INC) katıldı. Hindu ve Müslümanların birlikte olduğu bağımsız bir Hindistan fikrini savundu. 
Cinnah, Müslümanlarla Hinduları tek bir siyasi örgüt altında birleştirme ümidiyle 1920 yılına kadar INC' nin bir üyesi olmaya devam etti ancak bu çabaları kalıcı bir netice vermedi. 

1930 - 1934 arasında Londra' da avukatlık görevine devam etti. Cinnah, 1934 yılında Hindistan’ a geri döndi. 
Cinnah başkanlığında 22-23 Mart 1940 yılında Lahor' da toplanan AIML, ilk defa Müslümanlar için ayrı bir devlet fikrinin politika olarak benimsendiği Lahor veya Pakistan Tasarısı' nı kabul etti. Pakistan fikrinin resmiyete döküldüğü 23 Mart günü, bugün Pakistan Günü olarak kutlanıyor.

Devam eden süreçte İngiltere' nin Hindistan' daki son Genel Valisi Lord Mountbatten, 3 Haziran 1947 tarihinde bölünmenin gerçekleştirildiğini duyurdu. Bunun üzerine Tüm Hindistan Müslümanları partisi (AIML), Cinnah' ı Pakistan'ın Genel Valisi seçti ve Cinnah, 7 Ağustos’ ta Yeni Delhi' den Karaçi' ye Pakistan’ın ilk Genel Valisi sıfatıyla geldi.

14 Ağustos 1947 tarihinde Birleşik Krallık'ın Hindistan'a bağımsızlık tanımak zorunda kalması üzerine, aynı gün hem Pakistan hem de Hindistan devleti kuruldu. İlk başta Hindistan' ın doğu ve batısında Müslümanların yoğun olduğu bölgelerde kurulan Pakistan da, 1971 yılında ikiye ayrıldı ve Doğu Pakistan, Bangladeş adıyla bağımsızlığını ilan etti.

Cinnah Londra’ ya gitmeden önce 1892 yılında Emi Bai isimli bir kadınla evlendi. Hindistan' dan ayrıldıktan kısa bir süre sonra annesi ve eşi öldü. 1918 yılında sonradan Müslüman olan Ruttie isimli bir Parsi ile ikinci evliliğini yaptı. 1920 yılında ise boşandı.

Cinnah, 11 Eylül 1948 tarihinde Karaçi' de öldü. 1970 yılında kabrinin bulunduğu yere Mezar-ı Kaid isimli anıt inşa edildi. Cinnah' ın Karaçi' de doğduğu Wazir Konağı ise ulusal bir anıt ve müze haline dönüştürüldü.

Muhammed Ali Cinnah' ın adı Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir caddeye verilmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ