İstanbul'da Beşiktaş ve Ortaköy arasında bulunan, 17. yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri diye bilinen yerde bulunan saray ...

Çırağan,
Çırağan Sarayı,
Kazancıoğlu Bahçeleri,
Çırağan sarayının bugün Beşiktaş ve Ortaköy arasında bulunan yeri 17. yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri diye bilinirdi. III. Ahmed buradaki mülkünü gözde Vezir-i Azam' ı İbrahim Paşa' ya hediye etmiş. İlk yalı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan için inşa ettirildi. 

Lale Devri' nin en önemli simgelerinden birisidir. Çırağan Sarayı, Beşiktaş' ta Çırağan Caddesindedir. Yüzyıllar boyunca pek çok padişaha ev sahipliği yapan Çırağan Sarayı, günümüzde otel olarak kullanılıyor. Birkaç kez restore edilen Saray, Fatma Sultan için inşa edilmiştir.

Lale Devri'nde Çırağan Sarayı' nın önemli kabul edilmesinin sebebi ise 1718-1730 yılları arasında Saray' ın bulunduğu yerde eğlenceler düzenlendiği için simge haline geldi. Çırağan, mum ve kandil ışığı altında yapılan gece eğlencilerine verilen isimdir. Saray, Farsçada ışık anlamına gelen Çırağan ismiyle anılmaya başlandı. Saraya bu nedenle Çırağan ismi verildi.

Sultan II. Mahmud 1834 yılında bu alanı yeniden yapılandırma kararı alır. Önce mevcut olan yalıyı yıktırır. Yapının etrafında bulunan okul ve cami ortadan kaldırılır ve mevlevihane yakında bulunan bir yalıya nakledilir. Abdülmecid 1857 yılında Sultan II. Mahmud' un yaptırdığı ilk sarayı yıktırmış, batı mimarisi tarzında bir saray yaptırmayı planlamış ancak 1863 yılında vefat ettiğinden sarayın yapımı yarım kalmıştır. Abdülaziz, yeni sarayın inşaatını 1871 yılında tamamlatmış ancak stil olarak batı değil, doğu mimarisi seçiliş. Yapımına 1863 yılında başlanan Çırağan Sarayı 1871 yılında bitirilirken 2,5 milyon altın harcandı. 14 Kasım 1909 tarihinde Çırağan Sarayı Meclis-i Mebusan Binası olarak kullanılmaya başlandı. Bu dönemde sarayda II. Abdülhamid' in büyük sanat koleksiyonundan Rembrandt ve Ayvazovski' nin eserlerine yer verildi.

19 Ocak 1910 tarihinde Meclis-i Mebusan Salonu'nun üst bölümünde ve çatı katındaki kalorifer bacasından çıkan bir yangınla saray 5 saat içerinde yandı I. Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgal altında bulunduğu dönem içerisinde Çırağan Sarayı harabeleri Bizo Kışlası ismiyle bir Fransız istihkam kıtası tarafından kullanıldı.

1930 yılında Saray' ın bahçesi, Beşiktaş Futbol Kulübü tarafından Şeref Stadyumu adıyla bir futbol sahası haline getiridi. 1946 yılında Saray'ın bodrum katında bulunan Mevlevi dervişlerine ait mezarlar, altın aramak için yapılan kazılarda tahrip edildi aynı yıl içerisinde Saray çıkarılan bir kanunla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bırakıldı.

1987 yılında otel olarak kullanılmak amacıyla Japon Kumagai Gumi ve Türk Yüksel İnşaat tarafından restorasyonuna başlandı ve 1990 yılında otel, 1992 yılında ise Saray hizmete açıldı. 

Saray'da bundan sonra yapılan renovasyon ise 20 Nisan 2006 yılında bitirildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ