Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan, eski adı Yukarı Volta olan ülke ...

Burkina Faso,
Eski adı: Yukarı Volta,
Ülke 1960 yılında Yukarı Volta adı ile Fransa'dan bağımsızlığını kazandı. Fransa sömürgesi olan ülke 1960 yılında Yukarı Volta adı ile bağımsızlığına kavuşmuş. Bağımsızlık sonrası dönemlerde siyasi belirsizlikler neticesinde darbeler yaşanmış. 4 Ağustos 1983 tarihinde Thomas Sankara önderliğinde devrim gerçekleştirilmiş. Ülkenin ismi de devrim neticesinde Burkina Faso olarak değiştirilmiş. 

Son olarak 01.10.2022 tarihinde, Burkina Faso‘ da ordu, yönetime el koyduğunu açıkladı. Açıklamada, bir sonraki emre kadar anayasanın askıya alındığı ve ülke sınırlarının kapatıldığı belirtildi. Burkina Faso’da Devlet Televizyonu RTB’den askerler tarafından okunan bildiriyle ordunun yönetime el koyduğu açıklandı.

Burkina Faso, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Burkina Faso' da, Atakora dağları ve Tenekuru (Tenekourou) zirvesi (794 m) bilinen yükseltileridir. Volta nehrinin üç kolu olan Siyah Volta Nehri, Beyaz Volta Nehri ve Kırmızı Volta Nehri akarsularıdır.

Burkina Faso‘ nun sınır komşuları; 
Mali, Nijer, Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahili' dir.  Ülkenin başkenti Ouagadougou, olup ülkenin orta kesimindedir. Yüzölçümü 274.200 km2, Nüfusu 8.714.000 (1989) kişidir. 

Ülkedeki etnik grublar:
Mossi (%40) ; Bobolar (%14) ; Senufolar (%9) ; Gurmalar (%8) ve ülke genelinde daimi olarak Fransasız ve Lübnan vatandaşları da yaşamaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ