1864 - 1917 yılları arasında yaşamış, ihtiyarlık öncesi bunamanın kendi adını taşıyan dokusal lezyonlarını ilk kez tanımlayan, Alman sinir hastalıkları uzmanı...

Alzheimer,
Alois Alzheimer,
(D. 14 Haziran 1864 Bavyera - Ö. 19 Aralık 1915 Breslau, Almanya)
Alman sinir hastalıkları uzmanı ve nöropatologu.
Alzheimer hastalığını bulan kişi.
1864 yılında Almanya, Bavaria’ da doğdu. 1887 yılında Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Psikiyatri ve nöropatoloji uzmanı oldu. 
Münih Sinir Hastalıkları Okulunu kurdu. Genel felcin, korenin damar sertliğine ve ihtiyarlığa bağlı akıl bozukluklarının patolojik anatomilerini inceleyen önemli çalışmalar yaptı. 

Alzheimer, 1901 yılında Auguste Deter adında, 51 yaşında davranış problemleri ve unutkanlığı olan bir hasta ile karşılaştı. Bu hasta özellikle kocasına karşı kendisini aldattığı konusunda paranoya geliştirmişti. Alzheimer, hasta hakkında düzenli bilgi almaya devam etti. 1906 yılında hasta öldü. Beyni Alzheimer’ a gönderildi. Mikroskop altında incelediği beyinde, belirgin küçülmenin yanı sıra patolojik bulgulara da rastladı. O zamana kadar benzeri bulguların daha yaşlı insanlarda görüldüğüne inanıldığından ve bu yeni bilgiler rapor edilmediğinden Alzheimer’ in bildirisi ilgiyle karşılandı. Bu gelişme üzerine yanında eğitim gördüğü hocası Dr. Emil Kraepelin, hastalığa Alzheimer Hastalığı adını verdi. Yaşlılık öncesi bunamanın kendi soyadını taşıyan dokusal lezyonlarını ilk kez kendisi tanımlamıştır. 

1894 yılında Alzheimer, Cecilie Simonette Nathalie Geisenheimer ile evlendi ve üç çocukları oldu. Eşi Geisenheimer 1901 yılında öldü.

19 Aralık 1915 tarihinde Breslau, Silezya' da kalp krizinden 51 yaşında öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ