Söğüş yapmak üzere pişirilen sığır eti...

Nuar,

İngilizce: round of beef.
Dana budundaki kemiksiz ve sinirsiz olan en büyük kaba et. Budun ön kısmından elde edilen ve kızartmaya elverişli olan dana eti.
Söğüş yapmak üzere pişirilen sığır eti.
Nuar genelde rosto ve haşlama olarak tüketilir. 
Kontrnuar, salçalık biftek olarak tüketilebilecek en ideal bölümdür.

Nuar, dünya mutfak kültürlerinde rosto denince akla gelen ilk et çeşididir. 
Dana ve sığır gibi büyükbaş hayvanlardan elde edilir. Ortalama 1,5 - 2 kilogram civarında olan nuar birinci kaliteye sahip lezzetli etler arasında yer alır. Nuar, dananın hareketli kısmından elde edildiği için, içerisinde barındırdığı su oranı yüksek, yağ oranı ise oldukça düşüktür. Bu nedenle nuar ile yemek yapılırken zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla marine edilerek yumuşatılması ve doğru pişirme yöntemleri uygulanmasına özen gösterilmelidir. Bu yöntemlere dikkat edildiği takdirde ağızda dağılan, yumuşak dokuya sahip ve lezzetli bir et elde edilebilir. Etin sertleşmesinin önüne geçmek için tuzlama işlemi yemek piştikten sonra yapılmalıdır.

Rosto, çiğ köfte ve haşlama gibi yemeklerde öncelikli olarak tercih edilen nuar, yağlı bir yapıda olmaması nedeniyle ızgara ya da tavada pişirmeye uygun değildir. Yağsız et sevenlerin ve diyet yapanların tercih ettiği bu et, baharatlı ve soslu olarak ya da farklı sebzelerle bir arada sulu yemek olarak hazırlandığında da lezzetli olur.

Dana Nuar (Rosto) yapılışı;
Bir kilo bütün nuar.
5-6 adet arpacık soğan, 
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
2 adet defne yaprağı
Kişniş, Karabiber, Tuz
Bir buçuk su bardağı su

Yapılışı:
Uygun bir tavayı kızdırın. Yüksek ateşte dana nuarın her iki yanını mühürleyin, bu sayede içi sulu, yumuşacık bir et elde edeceksiniz. Mühürlenmiş eti başka bir tencereye alın. Etin içine arpacık soğanları, sarımsakları, tereyağı, kişniş, karabiberi ve defne yaprağınıkoyun. Son olarak tuz ve suyunu ekleyin. Tencerenin ağzını kapatın ve minimum bir saat pişirin. Rostonuz hazırdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ