Orta ve Güney Amerika’da yaşayan, vücudu koruyucu özellikteki sert bir kabukla örtülü, böcek yiyen, küçük bir memeli hayvan türü ...

Armadillo,
Tatu,
İspanyolca Armadillo, küçük zırhlı demektir.
Armadillo'nın vücudu zırh gibi kemikli bir örtüyle kaplı küçük bir memeli hayvandır. Armadillo Cingulata takımından, Dasypodidae ve Chlamyphoridae familyasındandır.

Armadillo ya da tatu olarak bilinen  zırhlı bir plasentalı memelilerdir. Birbirlerinden zırhlarındaki şeritlerden ayırt edilerek tanımlanır. Amerika' ya endemiktir. Yaşayan 21 Armadillo türü bulunmaktadır. Ana yurdu Güney Amerika olan plasental memelinin ortalama 75 cm. uzunluğundadır. Armadillo, genel olarak orman içerisinde yaşamayı sever. Armadillolar koku alma duyuları gelişmiş canlılardır. Karınca, larva ve kabuksuz böcekler tercih edilir. Armadilloların vücudu bir tür zırhla korunur, bu özelliğiyle tesbih böceğine benzerler. 

Armadillolarda, erkek armadillonun dişi armadilloya yakınlaşmasıyla çiftleşirler. Tek yumurta ile tek seferde 4 yavru doğar. Armadillo ömrü ortalama olarak 12-15 yıldır. En ilginç özellikleri, her tarafı zırh ile kaplı hayvanın dişlerinin mine yapısı olmaması ve yumuşak dokuya sahip olmasıdır.

Armadilloların düşmanlarına karşı iki korunma yolu vardır. Ya koşarak kaçar, ya da derin, tünelimsi çukurlar açarak saklanırlar. Sadece üç bandlı armadillo ötekilerden daha ağır olduğu için, yuvarlanıp bir küre halini alır. Kolay diş ve pençe geçmeyen kabuğuyla, hareketsiz bir top gibi öylece durur.

Armadillo

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ