Birleşmiş Milletler'e bağlı, toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan örgüt ...

DSÖ,
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),
World Health Organization 
(WHO),
DSÖ 7  Nisan 1948 tarihinde kurulmuştur.

Birleşmiş Milletler'e bağlı, toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan örgüt. 
1945 yılında ABD’ nin San Francisco kentinde yapılan Birleşmiş Nilletler toplantısında, Çin ve Brezilyalı delegelerin önerisiyle bir Uluslararası Sağlık Örgütü kurulması fikri oy birliğiyle kabul edilmiştir.  

1946 yılında New York’ ta düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı’nda Birleşmiş Milletler’e üye 51 ülkenin temsilcisi ile FAO, ILO, UNESCO, OIHP, PAHO, Kızılhaç, WFTU ve Rockefeller Vakfı Temsilcileri Dünya Sağlık Örgütü Anayasasını oluşturmuşlardır. Dönemin Sağlık Bakanı Dr. Behçet Uz’ un gayretleriyle Türkiye de DSÖ’ nün kuruluş ve Anayasa çalışmalarına fiilen katılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü Anayasası 22 Temmuz 1946 tarihinde 61 ülkenin temsilcisi tarafından imzalanmıştır. 

DSÖ Anayasası’ nın 26 üye ülke tarafından onaylanmasının ardından, 7 Nisan 1948 tarihinde DSÖ resmen kurulmuştur. 
İsviçre’nin Cenevre kentinde, Prof. Stampar başkanlığında gerçekleştirilen genel kurulda 48 ülkenin temsilcileri ile toplanmıştır. Genel Kurulda, DSÖ Genel Direktörlüğüne Kanadalı Dr. Brock Chisholm seçilmiş, yıllık programı, personeli ve bütçesi onaylanmış, İcra Kurulunu oluşturan 18 üye belirlenmiştir. İlk genel kurulda ayrıca, bölgesel örgütlenme de tartışılmış ve oluşturulan komisyonun yaptığı çalışma sonucunda bölge ofisleri kurulmuştur. Bölge ofislerinin başlıca amaçlarından biri de DSÖ ile ulusal hükumetler arasında etkin bir ilişkinin sağlanmasıdır.

DSÖ Anayasası Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından imzalanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, 9 Haziran 1949 tarih ve 5062 sayılı Kanunla Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’ nı onaylayarak WHO’ ya resmen üye olmuştur.

DSÖ Anayasası' nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan her yıl Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

DSÖ'ye, Mayıs 2020 itibarıyla 194 ülke üyedir ve 2 ülke de ortak üye durumundadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ