Nazi Almanya’sının siyasi polis örgütü ...

Gestapo,
GPA,
Almanca Devlet Gizli Polisi manasına gelen Geheime Staatspolizei' nin kısaltılmış şeklidir.
Nazi Almanya’ sının siyasi polis örgütü. 
Nazi Almanyasının gizli polis teşkilatı. 
Gestapo, 1936-1945 seneleri arasında Heinrich Mueller tarafından idare edilmiş ve icraatı ile dehşet saçmıştı. 

Politik muhalifler ve Yahudiler gibi istenmeyen kişilerin takibi ve toplanması üzerinde tam yetkiliydi. 1946 Nuremberg yargılamalarında, Gestapo teşkilatı suçlu bulunarak kanun dışı ilan edildi. Nazi Almanyası polis teşkilatlarının çoğu Weimar Cumhuriyeti (1919-1923) zamanında kanuni devlet teşkilatları olmalarına rağmen, Hitler rejimi tarafından dikta rejiminin kendine hizmet eden aletleri haline gelmişlerdir. Gestapo teşkilatı eski Prusya politik teşkilatının devamıydı ve gizli polis teşkilatının yetkileri tamamen sınırsızdı. Mahkeme kararları bile onu bağlamıyordu.

Teşkilat 1933-1936 seneleri arasında SS’ lerin (Kara Gömlekler) lideri olan Heinrich Himmler' in yönetimine geçti. Fakat Gestapo bölümleri arasındaki iç anlaşmazlıklar teşkilatın Devlet Merkezi Emniyet Dairesi ismi altında birleştirilmesi ile ortadan kalktı.
 
Gestapo sistemi 8 Mayıs 1945 tarihinde çalışmalarına son verdi. 9 Mayıs 1945 tarihinde Nazi gizli servisi Gestapo şefi, Reichstag ve Hava Kuvvetleri komutanı Herman Goering 9 Mayıs 1945 tarihinde ABD' ye esir düştüler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ