Johanna Spyri' nin 1881 tarihli romanı ...

Heidi,

Johanna Sypr’nin tanınmış eseri.
İsviçreli yazar.
Dünya çapında en çok tanınan İsviçreli yazar.
Johanna Spyri, Çıplak ayaklı Heidi’nin yaratıcısıdır. Johanna Sypr’nin tanınmasına neden olan Heidi kitabı hemen hemen tüm dünya dillerine çevrilmiştir. Kitap, çizgi film ve film olarak da çekildi.

Johanna Spyri;
Doğum adı; Johanna Louise Heusser,
(D. 12 Haziran 1827 Hirzel - Ö. 7 Temmuz 1901 Zürih)
Sypr’nin tanınma nedeni yazdığı Heidi kitabıydı. Hemen hemen tüm dünya dillerine çevrilen kitap, çizgi film ve film olarak da çekildi. Yazlarını Chur, Graubünden gibi kırlık bölgelerde geçiren Sypri, bu yerlerdeki yaşamı kitaplarında yansıttı. Johanna Heusser, 1852 yılında Avukat, Bernhard Spyri ile evlendi. 

Evliliğinde mutlu olmadı, eşi gününü çalışarak ve Wagner müziklerini dinleyerek geçiren biriydi. Bernhard adında bir oğlu oldu, doğum sonrası depresyonu yaşadı. Bu dönemde aile dostu bir papazın teşvikiyle İsviçre’deki yaşam üzerine yazmaya başladı. İlk yazdığı kitap Vrony’nin Mezarı Üzerine Bir Not adını taşıyor. Aile içi şiddet hakkındaki bu romanı 1880 yılında yazdı. Ertesi sene hem çocuklar hem de büyükler için öyküler yazdı. Heidi kitabı da bunlardan biriydi. Heidi, Alpler’de büyükbabasıyla yaşayan öksüz bir kızın romanıdır. Yazar, kitaplarının gelirlerini savaş yaralılarına bağışladı.

1884 yılında eşini ve tek çocuğu olan Bernhard’ı kaybetti. Kendisi de 7 Temmuz 1901 tarihinde kanserden öldü. Johanna Spyri’nin ünlü romanı Heidi’nin 125. yazılış yıl dönümünde 2007 yılında İsviçre’ de Johanna Spyri’ nin resminin bulunduğu metal paralar basıldı.

Johanna Spyri' nin 1881 yılında Heidi adlı romanından uyarlanan Alain Gsponer tarafından yönetilen, 2015 İsviçre aile filmi heidi' dir. Başrolde, Anuk Steffen, Heidi'yi canlandırıyor. Bruno Ganz, Katharina Schüttler, Quirin Agrippi, Isabelle Ottmann ve Anna Schinz filmde rol almaktadır.

Heidi, İsviçre’nin toplumsal tarihinde hatırlanmak istenmeyen bir gerçeğin simgesidir. Onun çıplak ayakları bugün çocuklara karşı işlenmiş bir suçun yarattığı utancın üzerinde koşuyor. Heidi çıplak ayaklıydı; çünkü çıplak ayaklar, erkek ya da kız bütün köle çocukları temsil etmekteydi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ