Geleneksel Rus balık çorbası ...

Ukha,
(Rusça: уха) 
Ukha, otlar, baharatlar, kök sebzeler ve somon, morina, levrek ve alabalık gibi balıklarla dolu bir et suyundan oluşan rustik bir Rus çorbasıdır. 

Çorba kaynarken özellikle bir miktar votka (shot bardağı) tencereye eklenir.  Basit bir et suyu olarak ortaya çıkmasına rağmen, 16. ve 17. yüzyıllarda Rus saraylarında servis edildiğinde ayrıntılı bir yemeğe dönüşmüş. Bu çorba o kadar güzel ki Rus Çarı, Korkunç İvan’ın bile favorisiymiş.

Rusların diğer meşhur çorbaları;
Borscht Çorbası, Shchi Çorbası, Solyanka Çorbası, Rassolnik Çorbası, Ukha Çorbası.
Ukha çorbası geleneksel olarak balık kafaları ve kemiklerinin yanı sıra farklı fileto türlerinden de yapılır. Bu çorba, ana yemek olarak yenebilecek kadar doyurucudur. Yapılışı;

Malzemeler
1 kg. Morina balığı (
Herhangi bir beyaz etli balık, 5 cm lik parçalar halinde kesilmiş turna balığı, mersin balığı, levrek veya somon fileto olarak kullanılır).
250 gr. balık kafaları (kemikler)
8 bardak su
2 orta boy soğan (dilimlenmiş)
1 adet kereviz (doğranmış) ve Kereviz sapları
2 büyük havuç (soyulmuş ve dilimlenmiş)
Karabiber (isteğe göre)
1 defne yaprağı
2 dal maydanoz
1 çorba kaşığı tuz.
Çorbaya, kök sebzeler, pırasa, patates de konulabilir.
Süsleme için: Taze dereotu veya doğranmış frenk soğanı veya yeşil soğan.

Yapılışı:
Orta büyüklükte bir tencereye balık kılçığı ve suyu koyun ve kaynatın. Yüzeye çıkan köpükleri sıyırın. Soğan, kereviz, havuç, karabiber, maydanoz ve tuzu ekleyip tekrar kaynatın. Isıyı azaltın ve 45 dakika pişirin. Kemikleri çıkarın ve isterseniz tüm meyve sularını çıkarmak için sebzelere bastırarak süzün. Sebzeleri içeride bırakıyoruz.

Balık parçalarını ekleyin ve 15 dakika daha veya balıklar pişene kadar pişirin. İsterseniz taze dereotu veya doğranmış frenk soğanı veya yeşil soğan ile ısıtılmış kaselerde servis yapın. Geleneksel olarak, balık çorbası mini balık köfte veya mini balıklı turtalarla servis edilirdi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ