Bizans dönemine kadar dayanan İstanbul'un Kadıköy ilçesinde tarihi bir yapı ...

Ayrılık Çeşmesi,
Ahmet Ağa Çeşmesi,
Söğütlü Çeşme.
Bizans dönemine kadar dayanan İstanbul'un Kadıköy ilçesinde tarihi bir yapı.
Çeşmenin bilinen diğer adları ise Ahmet Ağa Çeşmesi ve Söğütlü Çeşme'dir.

Ayrılık Çeşmesi; Bizans'a göre körler şehri anlamına gelen, Khalkedon olan Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihi bir yapıdır. 17. yüzyılın başında Kapı Ağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgah ile birlikte yaptırıldığı sanılmaktadır. Çeşme üzerindeki kitabelere bakıldığında, çeşmenin 1741 yılında Kapı Ağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında 5. Mehmet’ in torunu Düriye Sultan tarafından olmak üzere iki kez tamir ettirildiği biliniyor. Çeşmenin geçmişi, Bizans dönemine kadar dayandığı sanılıyor. Tarihi yarımada ile bir tarihe, maziye sahiptir. 

Osmanlı zamanında Anadolu'ya sefere çıkacak olan ordu bu çeşmenin başına gelir ve çeşmenin etrafında kamp kurar. Bu kamp üç gün sürer ve Padişah'ın gelmesiyle ordu buradan harekete geçer. İşte bu üçgün burda bir hüzün vardır. Askerlerin anaları, babaları, kardeşleri, eşleri, nişanlıları, sevdikleri buraya gelir ve belki son görüşüm edasıyla vedalaşılırdı. Arkada kalanların iki gözü iki çeşmesi olur akardı suları.

Bizans askerlerinin de seferden önceki son durağı bu çeşmeymiş. Bizans'ta başlayan ayrılık çeşmesinin kaderi olmuş ve yıllar yılı ayrılıklara, aşklara, sevgilere tanıklık etmiştir. 

Günümüzde, Kadıköy Belediyesi tarafından restore edildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ