Türkiye'nin en büyük para vurgununu yapan Türk iş adamı ve bankeri ...

Kastelli,
Banker Kastelli,
Abidin Cevher Özden,
(D. 1933, Trabzon - Ö. 2 Haziran 2008, İstanbul)
Türk iş adamı ve banker.
Kamuoyunda Banker Kastelli olarak tanındı.

Trabzon'un Sürmene ilçesi Yeniay mahallesi, Baştımar (Kastel) köyündendir. Kastelli adı buradan ortaya çıkmıştır. 1949 yılında aktör Öztürk Serengil ve ressam Cemal Akyıldız ile birlikte İstanbul'a geldi. 24 Ocak 1980 tarihinde açıkladığı ekonomik istikrar paketinde, açıklanan hedeflere ulaşmak için uygulanan düzelemelerden faydalanmış. 
1961 yılında memur maaşlarının bir kısmı olarak verilen bonoları paraya çevirmesiyle adı duyulmaya başlayan Cevher Özden için bu yeni oluşan serbest piyasa stratejisi ise bulunmaz nimetlerden biri olmuş.

Hükümetin sıcak para akışına verdiği desteği arkasına aldıktan sonra bankaların pazarlama aracılık hizmetlerini yapmaya başlamıştır. Yani önde gelen bankaların yüksek faizli tahvil ve mevduat sertifikasını alıp satıyor ve bunun karşılığında yatırımcısına kısa sürede fazla ve kolay para kazanmayı vadediyor. Bu amaçla Banker Kastelli olarak reklam çalışmalarına büyük özen gösteriyor. 
Gazetelerde çarşaf çarşaf basılı reklamları dönerken orta sınıf halkın güvenini iyiden iyiye kazanmaya başlıyor. Elinde en ufak bir birikimi olan standart bir aile derhal Banker Kastelli'nin kapısını çalmaya başlıyor.

Bu güven ortamı ve şöhret, 1980 yılının sonunda 550 bin kişinin Kastelli'nin kontrolüne yaklaşık 2,5 milyar dolar emanet etmesini sağlıyor. Ancak Kastelli'nin devlet politikası sayesinde kurduğu sistem 1982 yılında çıkmaza giriyor. Bankalar mevduat ödemelerini gerçekleştirmiyor, Kastelli orta sınıf halktan topladığı paraları alıp Cenevre'ye kaçıyor. İktisat Yazarları Kastelli'nin kaçtığı zaman İsviçre bankalarında en az 5 milyon İsviçre Frangı olması gerektiğini belirtiyorlar.

Bu büyük vurgunun ardından dönemin Maliye Bakanı Kaya Erdem halkın kumar oynayıp kaybettiğini söylüyor. Dış basında Türk Mucizesi olarak lanse edilen Başbakan yardımcısı Turgut Özal bu büyük olaydan sonra istifa etmek zorunda kalıyor.
Kaçtıktan kısa bir süre sonra Kastelli yakalanıyor ve 37,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada 255 gün hapis yattıktan sonra tahliye ediliyor. Daha sonra suçsuz bulunup beraat ediyor.

Banker Kastelli olarak bilinen Cevher Özden, 2008 yılında Kadıköy'deki ofisinde başına silah dayayarak intihar ediyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ