Suriye Cumhuriyeti devlet başkanı ...

Beşar Esad,

Beşşar Esad,
Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed.
Arapça, ( بَشَّارُ ٱلْأَسَدِ )
(D. 11 Eylül 1965 - 48 yaşında),
Suriye Cumhuriyeti devlet başkanı, 
Göz Doktoru.
Suriye Baas Partisi'nin lideridir.

Baas Partisi'nin genel başkanı ve bir önceki başkan Hafız Esad' ın oğludur. Hafız Esad ölünce, boşalan başkanlık koltuğuna çok kısa bir süre vekaleten Abdülhalim Haddam oturdu. Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nden 1988 yılında mezun olan Beşşar Esad, göz hastalıkları alanında çalışmalarını sürdürmüş, bu alanda eğitimine devam etmek için 1992 yılında İngiltere’ye gitti.1994 yılında kardeşinin bir trafik kazası sonrası ölmesi sonrası Suriye’ye geri dönen Beşşar Esad, babası Hafız Esad’ın halefi olması için eğitildi. Suriye ordusuna giren Beşşar Esad, babasının ölümüyle birlikte yerine geçen geçici Cumhurbaşkanı Abdulhalim Haddam tarafından 11 Haziran 2006 tarihinde silahlı kuvvetlerin başına geçirildi.

Suriye-Lübnan ilişkilerinin gerginleştiği 1995 yılında Lübnan dosyasını ele alan Beşşar Esad’ ın, 1998 yılında Emil Lahud’un Lübnan Cumhurbaşkanı olması konusunda gayret gösterdiği söylenmektedir. Babasının ölümünden sonra parlamentonun toplanarak cumhurbaşkanlığı için gerekli olan 40 yaş sınırını, 34 yaş sınırıyla değiştirmesi üzerine Beşşar Esad, Suriye Cumhurbaşkanı olmuştur.

Suriye-İsrail ilişkileri konusunda başkanlığı ele almasından itibaren babasının yolunu sürdüren Beşşar Esad, çeşitli uluslar arası konferanslarda İsrail ve ABD aleyhtarı konuşmalarıyla dikkatleri çekmiş, diğer Arap ülkelerinden farklı bir görüntü sergilemiştir.

11 Eylül olayları sonrası ABD-Suriye ilişkileri git gide gerginleşmiş. ABD, Suriye’yi teröre destek vermekle suçlamıştır. İki ülke arasındaki ilişkiler Lübnan Cumhurbaşkanı Refik Hariri’nin öldürülmesi sonrası çıkmaza girmiş.

Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1988 yılında mezun olan Beşşar Esad, göz hastalıkları alanında çalışmalarını sürdürmüş; bu alanda eğitimine devam etmek için 1992 yılında İngiltere'ye gitmiştir.

1994 yılında kardeşi Basil' in bir trafik kazası sonrası ölmesi sonrası Suriye'ye geri dönen Beşşar Esad, babası Hafız Esad'in halefi olması için eğitildi. Suriye ordusuna giren Beşşar Esad; babasının ölümüyle birlikte yerine geçen geçici Cumhurbaşkanı Abdulhalim Haddam tarafından 11 Haziran 2006'da silahlı kuvvetlerin başına geçirildi. Suriye-Lübnan ilişkilerinin gerginleştiği 1995 yılında Lübnan dosyasını ele alan Beşşar Esad'in, 1998 yılında Emil Lahud'un Lübnan Cumhurbaşkanı olması konusunda gayret gösterdiği söylenmektedir.

2011 yılının başlarında Arap Dünyası'nda başlayan yönetim karşıtı protestolar ocak ayının sonlarında Suriye'ye de sıçradı. Siyasi reformların gerçekleştirilmesi talebiyle başlatılan protestoların etkisiyle 1963 yılından beri yürürlükte olan olağanüstü hal 19 nisan 2011 tarihinde kaldırıldı. Bu gelişmeye rağmen Beşşar Esad yönetimi ile göstericiler arasındaki çatışmalar devam etti. Devam eden iç savaşta Esad'ın güç kullanarak isyancıları bastırması sebebiyle 160 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ