Uzay görevi sırasında hayatını kaybeden ilk insan ...

Vladimir Komarov,
Vladimir Mikhaylovich Komarov,
Albay Vladimir Komarov.
(D. 16 Mart 1927, Moskova - Ö. 24 Nisan 1967, Adamovsky Bölgesi)
Sovyet test pilotu, uzay mühendisi ve kozmonot.
1964 yılında, birden fazla mürettebat üyesi taşıyan ilk uzay uçuşu olan Voskhod 1' e komuta etti.
Sovyetler Birliği Kahramanı.

Rusya'nın uzay programı çerçevesinde Albay Vladimir Komarov'un mürettebatı olduğu Soyuz-1 uzaya gönderilecekti. Ardından Soyuz-2 ile de üç mürettebat daha gönderilecek ve bu üç kozmonottan ikisi uzay yürüyüşü ile Soyuz-1'e geçerek dünyaya geri döneceklerdi. 23 Nisan 1967 yılında Soyuz-1 fırlatıldı. Aynı zamanda Soyuz-1, gece fırlatılan ilk insanlı uzay aracı oldu. Soyuz-1 için uçuş testleri yapılmamıştı. Albay Vladimir Komarov bu ciddi riski biliyordu ve siyasi baskılar nedeniyle görevi kabul etti. 

Kalkışın ardından Soyuz 1' in güneş panelleri açılmadı. Dünya'ya iniş yapması lazımdı. Soyuz-1 kontrolsüz bir şekilde dünyaya yaklaşırken, Komarov sonun yaklaştığının farkındaydı. Kapsül' den çıkıp paraşütü açmayı denemeden önce, eşiyle soğukkanlı bir şekilde vedalaştı. Rus başbakanı Aleksey Kosigin telsizle cesur kozmonota, Ülkesinin onunla gurur duyduğunu iletmiştir.

Komarov kapsülden ayrıldı. Paraşütü açılmadı. İkinci paraşütü açmaya çalıştı, ancak o da üzerine dolandı. Yaklaşık 6 buçuk ton ağırlığındaki Soyuz-1 Dünya'ya
 çakıldı. Komarov'un bedeni tanınmayacak haldeydi. 

Uzay görevi sırasında hayatını kaybeden ilk insan oldu (24 Nisan 1967).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ