Avustralya'nın para birimi ...

Dolar,
İngilizce: dolar,
Fransızca dollar.
Avustralya'nın para birimi Avustralya dolarıdır. 
Avustralya resmi adıyla Avustralya Milletler Topluluğu; Güney Yarım Küre'de yer alan bir ada ülkesidir. Avustralya Okyanusya Kıtası üzerinde bulunur. Kıtanın büyük bir bölümünü kaplayan Avustralya Hint Okyanusu ve büyük okyanusu arasında yer alır. 

Avustralya'nın komşuları Endonezya, Doğu Timor, Solomon Adaları Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine' dir. Avustralya'nın başkenti Cambera en büyük şehri Sydney'dir. Avustralya'nın hiçbir ülke ile kara sınırı bulunmaz. Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip 6. Ülkesi olarak bilinir. Çevresi sahil şeridi ile çevrelenmiş bir ülkedir.

Avustralya'nın yerli halkına Aborjinler ismi verilir. Aborjinler'in 50000 yıllık tarihi olduğu bilinmektedir. Avustralya Avrupalıların coğrafi keşfinden sonra keşfedilmiş kıtalardan biridir. Bu sebeple Avustralya 19. Yüzyılın ortalarında keşfedilerek 5 yeni Kraliyet kolonisi olan bir bölgedir. Avustralya şehirleşme oranı oldukça yüksek olan yaklaşık 24 milyonluk nüfusa sahip bir kıta ülkesidir. Dünyanın en büyük 13. Ekonomisi olarak bilinir. İnsani gelişme endeksi sıralamasında Norveç'ten sonra ikinci sırada yer alan Avustralya yaşam standardı, eğitim, kişisel özgürlük, sağlık ve politik haklar gibi birçok durumda dünya genelinde en üst sıralarda yer alır. Avustralya birçok uluslararası kuruluşa da üyedir.

Hint Okyanusu ve Atlas Okyanusu arasında bulunan Avustralya dünya üzerindeki en gelişmiş ülkeler arasında yer alır. Standartlarının yüksek olması bölgenin göç almasına sebep olur. Birçok ülkeden Avustralya'ya göç yapılmaktadır. Dünya standartlarının en üst sıralarında yer alan Avustralya nüfusu 24.140.800 (2020) kişidir.

Avustralya'nın başkenti Cambera en büyük şehri ise Sydney'dir. Avustralya 6 eyalete ayrılmış. Bölgede yaşam daha çok doğu kıyılarda toplanmıştır. İç kısımlar çöl iklimine sahip olduğu için iç kısımlarda yerleşim çok azdır. Bu sebeple yerleşim genel olarak kıyı bölgelerinde yoğunlaşır.

Diğer;
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada vb. devletlerin para birimi.
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Etyopya, Guayana, Jamaika, Liberya, Malezya, Yeni Zelanda, Barbados, Bahreyn, Zimbabve, Trinidad ve Tobago, Batı Samoa, Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerin kullandığı para biriminin genel adı. 
Bretton Woods sisteminde uygulanan ayarlanabilir sabit kur rejiminde 1944-1971 yılları arasında anahtar para olarak kullanılan ABD para birimi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ