Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kurucusu ünlü lider ...

Tito,
Josip Broz Tito,
Büyük devlet adamı ve sosyalist önder.
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kurucusu Mareşal Josip Broz Tito.
D. 07 Mayıs 1892 Kumrovec, Hırvatistan Krallığı-Slavonya, (Hırvatistan).
Ö. 04 Mayıs 1980 Ljubljana, Slavonya, SFR Yugoslavia (Slavonya).

İkinci Dünya Savaşı’yla dağıtılan ve birbirine düşürülmeye çalışılan Güney Slavları, Yugoslavya’yı Nazi işgalinden kurtardı ve sosyalist devleti kurdu. Bağımsız ve başı dik Yugoslavya bugün tarih oldu. 

Tito, 1892 yılında, bugünkü Hırvatistan’ın Zagreb yakınında bulunan Kumrovec şehrinde dünyaya geldi. Babası Hırvat, annesi Sloven olan Tito, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde fabrikalarda çalıştı. I. Dünya savaşında, Avusturya- Macaristan ordusunda görev yaptı. Savaş esnasında yaralandı, kahramanlık gösterdi. Ruslara esir düştü. İhtilalden sonra Bolşeviklere katıldı. Üç yıl iç savaşta görev aldı. Ülkesine gelerek Yugoslavya Komünist Partisi’ni kurdu. 1928 yılında tutaklanarak altı yıl hapse mahkum edildi. 1934 yılında hapisten çıktı. Kral Aleksandr Karayorgiyeviç’in diktatörlük rejimine karşı Zagreb’e giderek gizli çalışmalar yapmaya başladı. Bundan sonra kullanacağı birçok takma addan biri olan Tito, zamanla gerçek adıyla özdeşleşti. 

II. Dünya Savaşında Almanya, Yugoslavya’yı 6 Nisan 1941 günü bombalamaya başladı. Krallık Yugoslavyası 17 Nisan günü teslim oldu. 8 Temmuzda da Yugoslavya parçalandı. Tito ve yurtseverler işgale karşı halkı Vatan Cephesi’nde birleştirdi. Partizan denilen bu kuvvetler, gerilla savaşını başlattılar. Almanlar savaş süresince burada 33 tümen kaybetti. Partizan Tito, halkı ve askerleriyle birlikte omuz omuza savaştı. Hitler onu yakalamak için başına 100 bin Alman Markı ödül koydu. 1943 yılında Mareşal oldu. 1944 yılında Alman kuşatmasını yararak onları kovdu. 1945 yılında Devlet Başkanı oldu. Savaş içinde dağılan Sırp, Sloven, Hırvat, Boşnak, Arnavut ve Türkleri, Güney Slavları manasına gelen Yugoslavya isminde tekrar birleştirdi. Yeni devlet altı federe devlet ve iki özerk yönetimden oluştu. Bayrağının ortasında birlik ve kardeşliğin sembolü tek kızılyıldız vardı. 

Bugün, Titovo Velenje (Slovenya'da), Titov Vrbas (Voyvodina'da), Titova Mitrovica (Kosova'da), Titovo Uzice (Sırbistan'da), Titograd (Karadağ'da), Titov Veles (Makedonya'da), Titova Korenica (içinde) kentleri Hırvatistan) ve Titov Drvar (Bosna-Hersek'te) hepsi onu onurlandırmak için adını aldı.

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kurucusu Mareşal Josip Broz Tito’yu, 04 Mayıs 1980 tarihinde 88 yaşında öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ